NEW YORK - Floyd Landis wil volgens de Amerikaanse krant USA Today van maandag alle voor zijn verdediging relevante informatie deze week op zijn website openbaar maken. De wielrenner die de Ronde van Frankrijk won maar werd betrapt op een afwijkende testosteronspiegel en daardoor zijn zege dreigt kwijt te raken, verwijt de onderzoekers slordigheid.

Landis wil op zijn site met een presentatie aantonen dat hij ten onrechte van doping wordt beschuldigd. Hij heeft daarvoor twee speerpunten. Het Franse dopinglab in Châtenay-Malabry, dat zijn A- en B-staal heeft geanalyseerd, heeft volgens de Amerikaan onzorgvuldig gehandeld. Daarnaast is Landis boos op het Amerikaanse antidopingbureau USADA dat zijn verzoek tot seponeren zonder hem te horen afwees.

Codenummers

Volgens Landis komen de codenummers van de A-staal en de B-staal die is gebruikt voor de contra-expertise niet overeen. Omdat de B-staal inmiddels vernietigd zou zijn, is die bewering niet meer te verifiëren.

Landis zegt niet te bestrijden dat de positieve A-staal van hem afkomstig is, maar vecht de geldigheid van de tweede test aan. Sowieso plaatst hij vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de test.

Gesloten deuren

Volgens Landis ligt slechts een van de vier te meten waarden boven de toegestane grens. Voor een positieve test zouden vier te meten testosteron-epitestosteron-coëfficienten abnormale waarden moeten opleveren om te spreken van een positieve test.

De presentatie op zijn website wordt, zo kondigde Landis aan, aangevuld met een 300 pagina's tellend dossier. De betrapte renner liet eerder al weten dat hij de hoorzitting bij het USADA niet achter gesloten deuren wil laten plaatsvinden.