AMSTERDAM - Carlos Dunga, de nieuwe bondscoach van het Braziliaanse voetbalelftal, heeft zijn eerste maatregel genomen om het groepsgevoel in ere te herstellen. De voetballers slapen voortaan rondom trainingskampen en wedstrijden met het nationale team weer met twee man op een kamer, meldt de oefenmeester op de website van de Braziliaanse bond.

De Brazilianen waren voor het WK in Duitsland de grote favoriet voor de titel. Frankrijk, met een opgeleefde Zidane, versperde in de kwartfinale de weg naar goud voor 'Goddelijke Kanaries'. Wat volgde was een golf van kritiek op de spelersgroep en de bondscoach Parreira, die volgens de publieke opinie spits Ronaldo te lang liet staan. De coach hield niet lang na het toernooi de eer aan zichzelf en stapte op.

Privé-hotelkamers

Zijn opvolger Dunga, oud-international en captain van het team dat in 1994 wereldkampioen werd, stelt alles in het werk om van zijn team vol vedettes weer een eenheid te maken. In Duitsland sliepen de spelers in privé-hotelkamers en onderhielden zij veelal contact via internet.

'De spelers waren geïsoleerd in hun kamers en communiceerden slechts online. Communicatie is de basis voor het groepsgevoel. Door een kamer te delen kunnen de spelers ervaringen en ideeën uitwisselen', zei de nieuwe coach op de site van de bond.