AMSTERDAM - Ton Sijbrands (56) heeft besloten zijn damloopbaan te beëindigen. De tweevoudig wereld- en viervoudig Europees kampioen heeft dit op zijn weblog op de internetsite van de Volkskrant laten weten.

Zijn besluit te stoppen is het resultaat van een optelsom, schrijft hij. "Enerzijds is er namelijk het leeftijdsaspect (ik word over enkele maanden 57), de daarmee gepaard gaande angst voor teruglopende prestaties, èn de vrees onvoldoende tijd over te houden voor het schrijven van mijn autobiografie", noteert hij in zijn log.

Anderzijds vindt Sijbrands het een deprimerend besef dat er weinig of geen toekomst meer is voor dammers "die de opvatting huldigen dat het prachtige spel dat wij van onze voorouders hebben mogen beërven, niet op essentiële punten mag worden gewijzigd."

Damlegende

Het geeft volgens de damlegende geen pas nieuwe varianten van het spel in het leven te roepen "die het 'echte' damspel onvermijdelijk tot zoiets als een dode taal reduceren".

Dopingcontroles

Directe aanleiding voor Sijbrands besluit is de organisatie van het wereldkampioenschap in 2007 in Hardenberg. Hij ziet dopingcontroles, die hij volstrekt verwerpt, het werken met zogeheten plusremises en het versneld afmaken van een partij die langer duurt dan zes uur niet zitten. Hij vroeg het organisatiecomité iets met zijn bezwaren te doen, maar kreeg als antwoord dat zij zich aan de regels zal houden. Sijbrands besloot daarop zijn loopbaan te beëindigen. Hij speelde de afgelopen drie jaar al geen grote toernooien meer.