MADRID - Het Nederlandse vrouwenhockeyteam heeft op resolute wijze een trauma van zich afgeworpen. Het kan weer finales winnen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Na zilver in olympisch Athene (2004), Perth (2002) en Utrecht (1998) was er na zestien jaar weer eens goud op een titeltoernooi. Een zelfverzekerd Oranje speelde zondag in de apotheose van het wereldkampioenschap in Madrid Australië van de mat: 3-1.

Palmares

De hockeysters voegen een zesde wereldtitel toe aan het palmares, waarop ook nog drie zilveren en een bronzen medaille prijken. Maar die fraaie erelijst telde niet in Madrid.

Daar moest de frustratie over de drie verloren finales van de laatste jaren worden weggewerkt. Dat Australië twee van de drie keer ook de opponent was, werkte als extra stimulans.

Pressie

Lammers stuurde zijn ploeg het veld in met de opdracht pressie te zetten op de Australische. Dat gebeurde. Oranje had gedurende de eerste helft het overwicht. Het middenveld controleerde en zocht naar gaatjes in de defensie van de 'hockeyroos', die nauwelijks in het spel voorkwamen.

Afgekeurd

In de 34e minuut juichte het met veel Nederlandse fans gevulde stadion op Club de Campo in Madrid voor een doelpunt van spits Sylvia Karres. De arbiters op het veld twijfelden of de topscorer van Oranje wel de bal in tipte na een voorzet van Eefke Mulder en schakelden de videoscheidsrechter in. Die besliste in het nadeel van Nederland.

Sleeppush

Vijf minuten na rust viel dan de goal die wel telde en al zo lang in de lucht hing. Maartje Paumen schoof met haar specialiteit, de sleeppush, de bal uit een strafcorner rechtstreeks achter keepster Imison.

Weer vijf minuten later kwam vanuit het niets de gelijkmaker. Janneke Schopman hield, volgens de arbiters, de bal op de lijn tegen met de knie. Rebecca Sanders aarzelde niet bij de strafbal en liet keepster Lisanne de Roever kansloos.

Uitstraling

Het collectief van Lammers leek heel even aangeslagen, maar toonde al snel aan hoe goed het is geworden in Madrid. De druk werd opgevoerd en de speelsters straalden uit dat ze beter waren. Karres bewees het in de 54e minuut met een keihard backhandschot: 2-1.

Maartje Paumen zetten drie minuten voor tijd de kroon op het werk. Ze mocht aanleggen voor een strafbal en faalde niet. Haar push liep over van zelfvertrouwen.