BRNO - Team Nederland is tijdens de hoofdrace van de A1GP in Tsjechië geëindigd als negende. Jeroen Bleekemolen reed een goede race maar kon niet aanhaken bij de kop van de wedstrijd. De overwinning ging naar de Maleisiër Alex Yoong.

In tegenstelling tot de sprintrace had Jeroen Bleekemolen in de hoofdrace wel een goede start. De Nederlander kwam razendsnel van zijn plek en veroverde een plaats, maar had de pech dat de vier auto's voor hem op één lijn zaten.

Sneller

Bleekemolen was duidelijk sneller en ging van rechts naar links, maar kon helaas geen gaatje vinden om er langs te gaan. De Duitser Hülkenberg, uitgevallen in de sprintrace, zat meteen op de staart van Bleekemolen. Team Maleisië, winnaar van de sprintrace, vertrok van pole maar moest Canada meteen aan zich voorbij laten gaan.

Sensationeel

Ook in de hoofdrace was de eerste ronde weer sensationeel. Team China mocht van de derde plek vertrekken maar spinde en viel terug naar plaats zes. Team Italië kwam niet van de startplek, maar kon de race wel vervolgen. En Team Frankrijk viel, net als in Zandvoort, wederom uit.

Achter de oranje-auto van Bleekemolen ontstond een hevig gevecht tussen Duitsland, Brazilië en Nieuw-Zeeland. De Braziliaan, die vorig seizoen zo goed presteerde, kon de druk niet aan en moest in dezelfde bocht zowel Hülkenberg als Reid aan zich voorbij laten gaan.

Pitstop

De kop van de wedstrijd werd ingenomen door Canada, Maleisië en Mexico. De laatste twee maakten een verkeerde keuze door niet meteen naar binnen te komen toen de pitsstraat openging. De Canadees Hinchcliffe deed dat wel en reed daarna twee ronden lang seconden sneller dan zijn concurrenten.

Team Nederland kwam wel meteen naar binnen, samen met Duitsland. De Duitsers waren iets sneller in de pits en wisten de plek van Bleekemolen over te nemen. Ook de thuisrijder Thomas Enge kwam meteen naar binnen en wist daardoor aansluiting te vinden bij Alex Yoong en Salvador Duran, die hij meteen achter zich liet.

Pakistan

Pakistan viel ook in Tsjechië uit. Op het Circuit Park Zandvoort had Pakistan al een slechte dag. Toen het team wou binnenkomen voor de verplichte stop, spinde de Pakistaan aan het begin van de pitsstraat waardoor een kolderieke situatie ontstond. Dit keer wist Nur Ali zijn auto met minder problemen aan de kant van de baan te krijgen.

Thomas Enge begreep halverwege de race hoe Jeroen Bleekemolen zich een week geleden had moeten voelen. De Mexicaan Salvador Duran opende de aanval op zijn derde positie en de Tsjech moest vol aan de bak om zijn podiumplaats te verdedigen.

Snelheid

Tegelijkertijd verloren drie plaatsen daarachter zowel China als Groot-Brittannië de snelheid in hun wagen waardoor Nederland en Nieuw-Zeeland het gaspedaal wat verder indrukten. Jonny Reid wist wel voorbij de Chinees te komen, maar Bleekemolen kwam ondanks de powerboost net iets te kort.

Bleekemolen slaagde er maar niet in voorbij China te komen terwijl Zwitserland en Zuid-Afrika snel dichterbij kwamen. Zwitserland had echter geen powerboost meer over en kon de Nederlander niet meer inhalen.

Alex Yoong had ook zijn zinnen gezet op de overwinning in de hoofdrace. Binnen vier rondes wist hij het gat met Team Canada terug te brengen naar een seconde. Yoong voerde de druk zwaar op en dwong Hinchcliffe op het vuile gedeelte van de baan. De Maleisiër zat te wachten op de fout van de Canadees.

Spin

Zes rondes voor het einde raakte de twee koplopers elkaar en de Canadees spinde. Tsjechië wist meteen voorbij Hinchcliffe te komen gevolgd door Mexico en Duitsland. Team Canada zat duidelijk in de hoek waar de klappen vielen en moest het gevecht met Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland voor plaats vijf aangaan.

Alex Yoong reed vervolgens naar de overwinning toe. De voormalige Formule 1-coureur had geen schade aan zijn auto en mocht voor de tweede keer vandaag het hoogste plekje op het podium betreden. Naast hem stonden de Tsjech Thomas Enge en de Mexicaan Salvador Duran.