SOFIA - Robin van Persie begon aan de wedstrijd tegen Bulgarije (1-1) zaterdagavond als rechtsbuiten, maar verkaste door een blessure van Dirk Kuijt noodgedwongen naar de spitspositie. Ook als meest vooruit geschoven aanvaller maakte hij indruk. Van Persie produceerde bovendien het enige Nederlandse doelpunt van de wedstrijd.

Direct na het duel voegde de midvoor van Arsenal zich bij de supporters van het Nederlands elftal en gooide zijn shirt in het publiek. "Ik vond het heel speciaal dat ze ons negentig minuten in de stromende regen aanmoedigden. Ze waren er toch weer met 600 of 700 man. Ik ervaar dat als iets heel speciaals."

Positie

Dat hij door Van Basten al na een kwartier naar het centrum van de Nederlandse aanval werd gedirigeerd, vond hij niet erg. "Ik speel bij Arsenal eigenlijk ook op die positie, maar dan met iemand heel dicht bij me. Je staat dan met twee aanvallers tegen drie verdedigers. Het verschil met het spel in het Nederlands elftal is dat ik daar in mijn eentje tegen twee verdedigers moet voetballen."

Logisch

Voor Van Basten was de keuze om Van Persie een centrale rol te gunnen, een logische. "Vooral omdat hij zijn club ook vaak op die positie speelt. Ryan Babel kwam in het veld voor Kuijt en is net als Arjen Robben meer gewend om vanaf de zijkanten te spelen. Dat doen zij bij hun clubs ook. Ik denk dat het uiteindelijk ook goed is dat we het zo hebben gedaan."

Van Persie kopte in de 62e minuut de gelijkmaker achter de Bulgaarse doelman. Nederland was in een zeer vijandig gestemd nationaal stadion in Sofia al vroeg op achterstand gekomen. Oranje begon slecht, maar herstelde het evenwicht in de rest van het duel.

Van Persie raakte in de eerste helft al een keer de lat, later werd een zuiver doelpunt afgekeurd.

Floot

"Ik heb geen flauw idee waarom hij floot. In de herhaling bleek dat ik geen enkel contact maakte met mijn tegenstander. Maar goed, ook zulke dingen horen bij het voetbal. De ene keer valt een beslissing goed uit en de andere keer zit het tegen."

Dat Van Persie uiteindelijk aanvalsleider werd in het duel met de Bulgaren was niet onlogisch. Door het afzeggen van Ruud van Nistelrooij en de blessure van Klaas-Jan Huntelaar zat Van Basten al voorafgaand aan het duel niet erg dik in zijn spitsen. Voor Van Persie maakt het niet uit. Hij speelt graag centraal.

Spits

Hij ontweek zaterdagavond de vraag wat zijn meest favoriete plaats in het veld is. Zijn antwoord - "ik vind rechtsbuiten óók een mooie positie" - verraadde echter zijn voorkeur. Wellicht handhaaft Van Basten hem ook woensdag tegen Albanië als diepe spits. Van Persie: "Ik voel me daar in elk geval goed."