DEBRECEN - Lornah Kiplagat heeft haar eerste grote mondiale titel voor Nederland binnengehaald. De geboren Keniaanse veroverde zondag in het Hongaarse Debrecen de wereldtitel op de 20 kilometer.

De wegspecialiste versloeg in de slotfase de Roemeense Constantina Tomescu, met wie ze de hele race voorop had gelopen.

Kiplagat won de race in 1 uur, 3 minuten en 21 seconden. Sneller op die afstand is nog niemand op de weg geweest. Tomescu gaf twee tellen toe. Het oude wereldrecord was in bezit van de Britse Paula Radcliffe met 1.03.26.

Kiplagat sloeg het gaatje in de laatste twee kilometer. Dertig meter voor de streep stak de Nederlandse haar armen al in de lucht. Het brons was voor de Keniaanse Rita Sitienei Jeptoo.

Zilver

De 32-jarige Kiplagat, vorig jaar Europees kampioene cross in Tilburg, liet zich dit keer niet verrassen door Tomescu. De 36-jarige Roemeense snoepte de Nederlandse vorig jaar in het Canadese Edmonton de wereldtitel op de halve marathon af. Daar bleef Kiplagat op zilver steken na een sterke race.

Kiplagat was dit seizoen al uiterst succesvol op de weg. Op de baan deed ze mee aan de Europese titelstrijd in Göteborg, maar daar lukte het haar niet een voorname rol op de 10.000 meter te spelen. Ze zette in Zweden in op een medaille, maar eindigde als vijfde.

Bij de WK veldlopen in Fukuoka veroverde ze aan het begin van het jaar zilver op de lange cross.

Dam tot Damloop

Kiplagat meldde zich vrijdag in Hongarije. Ze bereidde zich in Kenia voor op het kampioenschap, dat door de internationale atletiekfederatie is omgedoopt tot WK wegatletiek. De organisatoren mogen zelf de afstand kiezen.

In Edmonton was dat vorig jaar de halve marathon. Tijdens haar voorbereiding won Kiplagat nog even de Dam tot Damloop. In die race over 10 Engelse mijl liep ze ook een wereldrecord (50.50).

New York

Lornah Kiplagat neemt pas over twee weken een beslissing of ze op 5 november in de aansprekende marathon van New York van start gaat. De Nederlandse wil eerst afwachten hoe ze herstelt van de 20 kilometer.

"Als ik naar New York ga, is het om gewoon lekker te lopen. De wereldtitel in Debrecen was dit seizoen het grote doel. Daarnaast heb ik dit seizoen twee wereldrecords gelopen, het is eigenlijk al heel mooi geweest", zei de wereldkampioene op de 20 kilometer. "Na een lang seizoen neem ik geen risico's meer."