TOKIO - De Zwitserse tennisser Roger Federer heeft zondag het toernooi van Tokio op zijn naam gebracht. De nummer een van de wereld was in de finale in twee sets te sterk voor zijn Britse opponent Tim Henman, 6-3,6-3.

Federer overklaste Henman in de eindstrijd, die slechts 67 minuten duurde. Op het derde matchpunt was het ongelijke duel voorbij. De 25-jarige Zwitser was enigszins verbaasd over zijn gemakkelijke eindzege. "Ik had hier nogal wat last van een jetlag en om altijd maar te winnen is erg moeilijk", gaf hij aan.

De nummer één van de wereld brak de opslag van de geroutineerde Brit in de zesde game. Hij kreeg daarbij wel alle hulp van Henman, die drie dubbele fouten op rij sloeg. Met zijn vijfde ace maakte Federer later een einde aan de eerste set. In de tweede set leverde Henman al snel zijn servicebeurt in en speelde Federer een gewonnen partij.

Voor de Zwitser, die voor het eerst in Tokio speelde en in de kwartfinale tegen de nagenoeg onbekende Japanner Takao Suzuki ontsnapte aan uitschakeling, was het zijn 42e toernooizege uit zijn loopbaan. Voor Henman was het zijn eerste finale sinds Indian Wells in 2004. Daarin verloor hij toen ook van Federer. De laatste toernooizege van de inmiddels 32-jarige Brit dateert alweer van 2003.