SUZUKA - Michael Schumacher leek op een nieuwe zege af te stevenen in Japan, maar de Duitser werd verrassend in de steek gelaten door zijn Ferrari-motor. Rivaal Fernando Alonso profiteerde optimaal en staat nu plots weer heel dicht bij een tweede wereldtitel. Felipe Massa en Giancarlo Fisichella mochten mee het podium op.

Na zijn succesreeks van de voorbije weken leek Michael Schumacher hard op weg naar een achtste wereldtitel en zijn race in Japan leek die indruk alleen maar te bevestigen. De Duitser nam een goede start, mocht even later wel heel makkelijk voorbij teamgenoot Felipe Massa en leek op weg naar een nieuwe zege. Tot het noodlot plots toesloeg. Kort na zijn tweede tankbeurt hield zijn Ferrari-motor het voor bekeken. Een zeldzaam technisch probleem voor het Italiaanse team, maar wel eentje op een heel slecht moment. Titelrivaal Fernando Alonso profiteerde immers optimaal van de pech van Schumacher.

Succesvolle inhaalrace

Toch kunnen we niet stellen dat Alonso zijn zege in Japan niet heeft verdiend. De Spaanse wereldkampioen reed een heel sterke wedstrijd. Bij de start nam hij meteen de Toyota van Trulli te grazen en net voor zijn eerste pitstop haalde hij ook de tweede Toyota van Ralf Schumacher in. Het goede werk van zijn pitcrew leverde hem vervolgens ook nog de tweede plaats van Felipe Massa op. Maar daar leek de opmars van Alonso op te houden. De Spanjaard deed zijn uiterste best om Schumacher nog in te halen, maar de kloof tussen het duo bleef steeds rond de 5 seconden schommelen. En toen was het geluk eindelijk eens aan de kant van de wereldkampioen. Eén puntje in de laatste race van het seizoen volstaat nu om zijn wereldtitel te verlengen.

En ook Renault staat op het punt nog een jaartje langer kampioen te zijn. Niet alleen Alonso wist plaatsen te winnen tijdens de race. Ook Teamgenoot Giancarlo Fisichella slaagde daarin. De Italiaan werd derde achter Felipe Massa. Een mooie prestatie, al was Fisichella vooral bedroefd om het overlijden van zijn beste vriend. Ondanks die emotionele problemen slaagde hij er toch mooi in om Button en Raïkkönen achter zich te houden. De als elfde gestartte Fin leverde overigens een mooie prestatie door de beide Toyota's en Heidfeld achter zich te houden in de strijd om punten.

Bang moment voor Albers

Ook Christijan Albers leverde een mooie prestatie in Japan. De Larenaar vocht in de beginfase van de race een leuk duel uit met landgenoot Robert Doornbos en kon zich goed handhaven. Toch leverden die inspanningen Albers geen mooi resultaat op. De achterkant van zijn Spyker werd door een technisch probleem immers compleet vernield en Albers wist maar net een zware crash te vermijden. Robert Doornbos haalde de finish wel. De Red Bull rijder werd dertiende.