SOFIA - Het Nederlands elftal heeft in Sofia de eerste punten verspeeld in de kwalificatiereeks voor het Europees kampioenschap. In een tumultueuze wedstrijd tegen Bulgarije bleef Oranje steken op 1-1.

De omstandigheden voor het Nederlands elftal waren in het nationale stadion van Bulgarije verre van ideaal. Door aanhoudende regenval veranderde het speelveld zaterdagavond al snel in een modderpoel. Overal waar de spelers liepen, spatte het water hoog op. Ballen die direct over de grond werden gespeeld, liepen vaak vast in de vele plassen op het veld.

Vooral in het eerste kwartier had Oranje het moeilijk in de doorweekte arena. In die periode kwam Bulgarije ook op voorsprong.

Door een communicatiefout op het middenveld verspeelde Nederland de bal en konden de Oost-Europeanen snel counteren. Met drie aanvallers tegen twee verdedigers was Oranje kansloos. Martin Petrov had zodoende een vrije doortocht naar keeper Edwin van der Sar en schoof de bal in de korte hoek langs hem: 1-0.

Kuyt

Even daarvoor was Dirk Kuyt geblesseerd utigevallen. De aanvaller van Liverpool was door het afzeggen van Ruud van Nistelrooy voor het eerst de onomstreden nummer één in de punt van de Nederlandse aanval. Lang duurde dat niet; in een poging een te hoge bal te onderscheppen liep de spits een kwetsuur aan het onderbeen op. Hinkend en ondersteund door twee fysiotherapeuten verliet hij het veld.

Het was voor Van Basten één van de ongelukkigst denkbare scenario's. Na het afzeggen van Van Nistelrooy zit Oranje ineens niet meer zo riant in de centrale aanvallers. Nadat Kuyt was uitgevallen moest Robin van Persie in de spits. Ryan Babel week als vervanger van Kuyt uit naar de rechterkant.

Topspitsen

Bij zijn aantreden had Van Basten de keuze uit een keur aan topspitsen. Kuyt was in die periode vijfde keus achter Ruud van Nistelrooy, Roy Makaay, Pierre van Hooijdonk en Jerrel Hasselbaink. Ook Kluivert kwam in die periode nog in aanmerking voor het Nederlands elftal. De laatste drie zijn niet meer in beeld. Huntelaar en Kuyt zijn nu geblesseerd waardoor Van Basten uiteindelijk een buitenspeler (Van Persie) als spits moest gebruiken.

Na de snelle Bulgaarse voorsprong en het uitvallen van Kuijt herpakte Oranje zich goed. In een vijandig gestemde omgeving had Oranje in het vervolg van het duel het beste van het spel. De Bulgaren beperkten zich tot tegenhouden en counteren. Nederland had voor de pauze twee keer de kans op gelijke hoogte te komen. Een schot van Van Persie en een bal van Landzaat raakten echter de lat.

Tweede helft

Na de pauze bleef Oranje met aanvallend voetbal op zoek naar de gelijkmaker, die het uiteindelijk ook kreeg. Met zijn derde goal in evenzoveel kwalificatiewedstrijden bracht Van Persie Oranje op gelijke hoogte: 1-1.

Daarna had Oranje verreweg het meeste balbezit en genoeg mogelijkheden om het duel als winnaar af te sluiten. De Noorse scheidsrechter Tom Henning Ovrebo keurde echter twee goals van Oranje af.

Overigens had het team van Marco van Basten het duel ook kunnen verliezen. In de slotfase redde Van der Sar uitstekend op een kopbal van Iliev. Nederland blijft daardoor ongeslagen in groep G en heeft uit drie wedstrijden zeven punten.

Van Basten

Bondscoach Marco van Basten liet zich pessimistisch uit over de blessure van Dirk Kuijt. "Hij verzwikte zijn enkel. Het ziet er niet goed uit."

Van Basten verwachtte niet dat de spits van Liverpool en Oranje tijdig is hersteld voor de komende EK-kwalificatiewedstrijd tegen Albanië, woensdag in Amsterdam. "Ik denk niet dat hij dat duel haalt. Dus we moeten nog iemand oproepen. Wie? Daar zullen we nog even rustig over nadenken."

Van Basten erkende dat Robin van Persie het als centrumspits na het uitvallen van Kuijt goed had gedaan. "Hij is zeker een optie, ja. Robin is een complete voetballer. Hij kan overal goed uit de voeten."

Van Basten keek met gemengde gevoelens terug op de wedstrijd tegen Bulgarije. "Als je na een uur nog steeds op achterstand staat, mag je misschien blij zijn met een punt. Maar gezien het spelbeeld had er voor ons meer ingezeten. We hebben veel karakter getoond. De spelers hebben voor elkaar gevoetbald. Dat is positief. Dat we niet hebben gewonnen, is eigenlijk de enige smet op deze wedstrijd."

Van der Sar

Doelman Edwin van der Sar liet zich zaterdagavond na de 1-1 in Sofia maar al graag feliciteren met het spel van Oranje. "We hebben Bulgarije steeds onder druk gehouden. We waren voortdurend gevaarlijk. Jammer dat die ploeg uit de eerste tegenaanval meteen tot scoren kwam. Maar we hebben goed gespeeld, ja."

Schaatsbaan

Volgens invaller Ryan Babel, die in de beginfase Dirk Kuyt verving, was het drijfnatte veld moeilijk bespeelbaar. "Het leek wel een schaatsbaan", zei de Ajacied. "We gleden voortdurend weg. Dat maakte het niet gemakkelijk."

Grote stap

"We hebben als ploeg een grote stap voorwaarts gemaakt", sprak Robin van Persie. "We hebben op een slecht veld goed en aanvallend gevoetbald. Dat beschouw ik als een groot winstpunt."

Van Persie begon de wedstrijd als rechtsbuiten. Na de blessure van Dirk Kuyt speelde hij als centrumspits. "Dat ging best lekker", oordeelde Van Persie die in de tweede helft voor de gelijkmaker zorgde. Een tweede doelpunt van de aanvaller werd om onduidelijke redenen afgekeurd.

Poule G

In de EK-kwalificatiegroep van Nederland, poule G, behaalden Roemenië en Slovenië zaterdagavond een overwinning. De Roemenen waren voor eigen publiek met 3-1 te sterk voor Wit-Rusland, Slovenië versloeg op eigen grond Luxemburg met 2-0.

Roemenië is met zeven punten uit drie duels nog ongeslagen. Het Nederlands elftal staat er hetzelfde voor.