RIJSWIJK - Leo Beenhakker kan weer even vooruit als bondscoach van Polen. De voetbalveteraan behaalde zaterdag in het kwalificatietoernooi voor het Europees kampioenschap het eerste succes met zijn nieuwe ploeg. Polen won met 1-0 in tegen Kazachstan. Guus Hiddink daarentegen wacht met Rusland na de 1-1 tegen Israël nog steeds op zijn eerste zege in de EK-missie.

Ebi Smolarek liet Beenhakker lachen in Almaty, het vroegere schaatsmekka Alma Ata. De aanvaller van Borussia Dortmund maakte in de 53e minuut de kostbare treffer voor Polen in het uitduel met Kazachstan, dat onder leiding staat van bondscoach Arno Pijpers.

Daarmee verschafte de oud-Feyenoorder zijn formatie weer een beetje adem in de ijle lucht van Almaty. Polen begon namelijk slecht aan het kwalificatietoernooi. De ploeg van Beenhakker verloor kansloos van Finland (1-3) en speelde gelijk tegen Servië: 1-1.

Hiddink

Hiddink keek machteloos toe hoe Israël zijn formatie een gelijkspel afdwong: 1-1. Andrei Arsjavin bracht Rusland al in de vijfde minuut op voorsprong. Pas in de 84e minuut maakte invaller Ben Sushan gelijk. Rusland opende het toernooi ook met een gelijkspel, 0-0 tegen Kroatië.

Hiddink baalde zaterdag flink in Moskou. "We zijn allemaal zeer teleurgesteld", verzuchtte hij. "We hebben de wedstrijd op veel fronten gecontroleerd. We kregen ook vier tot vijf open kansen. Maar het is een oude wet in het voetbal, dat als je zelf niet scoort de tegenstander dat wel doet uit de enige kans die ze misschien krijgen. Dat is helaas gebeurd."