SUZUKA - Slecht nieuws voor Fernando Alonso. De wereldkampioen raakte in de kwalificatie voor de GP van Japan niet verder dan de vijfde plaats. Titelrivaal Schumacher deed het veel beter. Hij werd tweede en ziet bovendien teamgenoot Felipe Massa naast zich op de eerste startrij staan.

Vorige week in China waren Michelin-rijders duidelijk in het voordeel tijdens de kwalificatie, maar deze keer waren de rollen omgekeerd. Dat zorgde al in de twee eerste delen van de sessie voor verrassingen. Zoals de twee Red Bull-rijders Coulthard en Doornbos die meteen uitgeschakeld werden. En ook McLaren behoorde tot de slachtoffers. Raïkkönen en De la Rosa waren kansloos tijdens het tweede deel.

Een van de rijders die van de problemen profiteerde was Christijan Albers. Hij stootte door naar het tweede deel van de kwalificatie en mag zondag als zestiende starten.

Ook in het laatste deel van de kwalificatie hadden de Michelin-rijders het niet onder de knie. Fernando Alonso besefte wat er op het spel stond en was dan ook niet blij dat hij achter Schumacher en Massa de baan op moest. Terwijl het Ferrari-duo haasje over speelde voor de pole position moest de Spanjaard tot het uiterste gaan om de schade te beperken.

Daarin slaagde hij niet helemaal. Toyota zette hun beste beentje voor op hun thuiscircuit en ging met de tweede startrij aan de haal. Daarmee presteerde het Japanse team ook beter dan aartsrivaal Honda. Button en Barrichello moesten genoegen nemen met de vierde startrij.