MADRID - De zesde wereldtitel lonkt voor het Nederlands vrouwenhockeyteam. Oranje veroverde vrijdag een plek in de finale van het WK in Madrid door aartsrivaal en titelverdediger Argentinië met 3-1 te verslaan. Sylvia Karres, Miek van Geenhuizen en Kim Lammers maakten de doelpunten.

Nederland speelt zondag tegen de winnaar van de andere halve finale: Australië of gastland Spanje.

De 'Leeuwinnen' kwamen los in Oranje. Het in Madrid ongeslagen team van bondscoach Marc Lammers was vanaf het eerste fluitsignaal fel en dekte kort op de gevreesde tegenstanders uit Zuid-Amerika.

Minke Smabers en Maartje Goderie hielden om beurten de gevaarlijkste speelster van Argentinië, Luciana Aymar, in toom. In de twaalfde minuut kwam Nederland verdiend aan de leiding. Spits Sylvia Karres reageerde alert op een vrije slag van Janneke Schopman en tipte in.

Oranje hield na de goal greep op het duel, maar moest in de slotminuten van de eerste helft ineens echt oppassen. Aymar, al drie keer uitgeroepen tot beste hockeyster ter wereld, ontsnapte twee keer aan de aandacht van het Nederlandse middenveld. Het leverde in totaal vier Argentijnse strafcorners op, waarvan er een achter keepster Lisanne de Roever verdween. De goal werd afgekeurd omdat de bal uit de slag het net raakte en niet de plank.

Gelijkmaker

Na rust trokken de Zuid-Amerikaansen vurig ten strijde en maakte Gulla bijna de gelijkmaker. De spits schoot net naast en smeekte om een strafbal wegens een overtreding van Polkamp, maar de arbiter had niets verkeerds gezien.

Counter

Oranje maakte dankbaar gebruik van de ruimte achterin en kon af en toe counteren. Dat leverde in de 44e minuut een vrije slag op.

Opnieuw Schopman legde aan. Deze keer op Miek van Geenhuizen, die vernietigend uithaalde van links: 2-0.

Eretreffer

Daarna ontspon zich nog een hard gevecht, waarin Argentinië vergeefs joeg op een doelpunt en Nederland met steeds meer passie de tegenaanval plaatste. Kim Lammers maakte de derde goal in de 60e minuut na een soepel passje van Eefke Mulder. Zes minuten voor tijd kreeg Argentinië alsnog een beloning voor het harde werken en trof Hernandez doel: 3-1.