SUZUKA - Renault mag Giancarlo Fisichella niet vragen om Michael Schumacher te hinderen tijdens de laatste twee races van het seizoen. De Italiaan mag ook niet zonder slag of stoot van positie wisselen met teamgenoot Alonso. Ferrari hoopt immers op een open strijd tussen de twee titelrivalen en vraagt Renault dus om fairplay.

"We willen vermijden dat de tweede rijders van onze teams met opzet één van de titalkandidaten gaat ophouden of blokkeren. Dat zou een spijtige zaak zijn voor de sport", aldus Ross Brawn, technisch directeur bij Ferrari. "Tot op zekere hoogte is het logisch en fair dat de tweede rijders in de strijd betrokken zijn, maar het moet wel sportief blijven."

De oproep van Ferrari werd in delen van de paddock sceptisch onthaald. Het Italiaanse team deinsde er in het verleden immers zelf niet voor terug om dit soort praktijken te gebruiken in de titelstrijd. Maar dat is volgens Brawn verleden tijd.

"Ik weet dat we een aantal jaar geleden zelf zo handelden, maar toen werd dat als normaal ervaren. Nu wordt zulk gedrag niet langer getolereerd en daar zijn we ons ook van bewust."

Brawn beklemtoonde vervolgens nogmaals dat ze Felipe Massa niet zullen vragen om Michael Schumacher te helpen. Massa's voorganger Rubens Barrichello kreeg die opdracht in het verleden wel meermaals te horen. Zo werd de Braziliaan tijdens de GP van Oostenrijk in 2002 verplicht om Schumacher de zege te schenken. Als gevolg van die onsportieve actie besloot de internationale automobielfederatie FIA vervolgens alle teamorders te verbieden.