SUZUKA - Op een nat Suzuka-circuit hielden Renault en Ferrari ongeveer gelijk tred tijdens de eerste vrije oefensessies. Uiteindelijk toonde Giancarlo Fisichella zich net iets sneller dan Felipe Massa en Michael Schumacher. Fernando Alonso reed de vierde tijd.

De voorbereidingen voor de GP van Japan, de voorlaatste race dit seizoen, begonnen met heel wat regen. Vooral de eerste vrije oefensessie werd grondig verstoord door de buien. Ook de tweede sessie begon nat, maar deze keer droogde de baan wel nog een beetje op en dus gingen de rondetijden aan het eind van de sessie plots fel omlaag.

Het was in deze laatste minuten van de tweede oefensessie dat Renault plots kwam opzetten. Het Franse team liet Alonso en Fisichella vrijdag maar een handvol rondjes rijden, maar dat was genoeg om hun snelheid aan te tonen. Ferrari, tot dan het snelste team op de baan, moest aan het eind vande sessie toekijken hoe Fisichella de snelste tijd neerzette. En ook Alonso zat de twee Ferrari's op de huid.

Honda, BMW-Sauber, Toyota en McLaren verdeelden de rest van de plaatsen in de top tien, maar geen van hen lijkt de strijd aan de top kunnen verstoren. Een rol die ook niet is weggelegd voor Spyker. Al presteerde Christijan Albers goed op het natte circuit. De Larenaar werd dertiende in de eerste sessie en zestiende in de tweede.

Landgenoot Robert Doornbos maakte alweer geen verpletterende indruk op de eerste dag. De Red Bull rijder werd slechts 25ste, maar hoeft zich niet meteen zorgen te maken aangezien zijn ervaren teamgenoot David Coulthard slechts twee plaatsjes beter presteerde.