NOORDWIJK - Jan Vennegoor of Hesselink heeft tijdens de laatste training op Nederlandse bodem zijn enkel licht verzwikt. De spits van het Schotse Celtic trainde de afgelopen dagen apart van de spelersgroep van het Nederlands elftal, maar was juist donderdag weer fit.

Bondscoach Marco van Basten: "Het is even afwachten hoe ernstig het is. Maar volgens de medische staf valt het wel mee."

Mocht Vennegoor of Hesselink toch afvallen, dan overweegt Van Basten een nieuwe aanvaller aan zijn selectie toe te voegen. De bondscoach gaf aan dat het in dat geval zal gaan om een 'type Van Hooijdonk'. "Maar ik kan ook nog een hoop andere namen verzinnen hoor."

Afzeggingen

Over de commotie van de afgelopen dagen wilde Marco van Basten donderdag eigenlijk niet meer spreken. Na de spraakwaterval van begin deze week, waarin de bondscoach spijt betuigde over zijn rol in de afzeggingen van Mark van Bommel en Ruud van Nistelrooij, was hij donderdag enigszins kortaf. "We bereiden ons op de normale manier voor", aldus Van Basten.

Voor de bondscoach behoort de affaire rond de twee gezichtsbepalende spelers tot de verleden tijd. Na het groepsgesprek met zijn spelers, direct na aankomst in het hotel, en de persconferentie dinsdagavond was voor Van Basten de zaak afgerond. De blik moest op Bulgarije, waar Oranje zaterdag goede zaken kan doen in de strijd om een plaats op het Europees kampioenschap.

Spelers

"Ik heb de laatste dagen ook geen belangrijke verschillen gemerkt in de benadering van de spelers. Wij als technische staf proberen het duel te benaderen zoals altijd. Ook nu willen we met goed voetbal resultaat behalen. We hopen op een goede wedstrijd."

Bulgarije

Van Basten noemde het duel met de Bulgaren zaterdag in Sofia belangrijk. "Normaal gesproken moeten we het in deze poule met Roemenië en Bulgarije uitvechten voor een plaats bij de eerste twee in de groep, waardoor we ons plaatsen voor het EK. De Bulgaren hebben een ploeg met gevaarlijke aanvallers en een ervaren middenveld. We hoeven niet bang voor ze te zijn, maar moeten het wel degelijk serieus nemen."

Verdediger Joris Mathijsen: "We kunnen zaterdag echt een slag slaan tegen een directe concurrent. Als we winnen hebben we een gat van vijf punten en dat zou wel heel mooi zijn. Het is leuk om nu tegen de Bulgaren te spelen om te laten zien wat we kunnen tegen een goede tegenstander. Aan de andere kant is de wedstrijd tegen Albanië van woensdag net zo belangrijk. Ook daarin kunnen we drie punten behalen."