RIJNSBURG - Dirk Kuyt vindt dat Ruud van Nistelrooy zijn kritiek op bondscoach Marco van Basten niet had moeten uitspreken.


Foto: Ronald van Duijvenboden l Vennegoor of Hesselink nog niet volledig fit

"Hij heeft een mening en die moeten we respecteren. Maar ik vind dat je kritiek altijd binnenskamers moet houden", aldus Kuyt woensdag in NOS Langs de Lijn.

Kuyt: "Dit is geen aanval op hem, want ik heb hem als mens en als voetballer hoog zitten. Het belangrijkste is echter dat je in een selectie hard en duidelijk tegen elkaar moet kunnen zijn. Maar dat moet je dan wel intern houden."

Doodzonde

Kuyts ploeggenoot André Ooijer noemt het "doodzonde" dat Ruud van Nistelrooij en Mark van Bommel niet meer bij de selectie van het Nederlands elftal zitten."Zeker omdat het gaat om jongens met speciale kwaliteiten, die ook nog eens goed in de groep lagen. Dan is het jammer dat ze er niet bij zijn. Maar het uiteindelijke doel blijft hetzelfde. We willen ons kwalificeren voor het Europees kampioenschap en daarom willen we in de komende duels met Bulgarije en Albanië zes punten halen."

Omdat de affaire ook leefde bij de internationals die overbleven, haalde Van Basten zijn spelers na aankomst in het hotel direct bij elkaar. "We hebben altijd wel een welkomstpraatje", zegt Ooijer. "Maar nu ging het ook hierover. Het was niet echt een groepsgesprek omdat uiteindelijk bijna niemand iets zegt als je met zijn allen bij elkaar zit. Later in de week zal het in individuele gesprekken nog wel aan de orde komen."

Blessures

Nigel de Jong en Jan Vennegoor of Hesselink trainden woensdagmorgen apart van de spelersgroep. Ze zijn nog niet volledig hersteld van hun blessures. Wesley Sneijder, die dinsdag ook individueel oefende, sloot zich wel weer aan bij de spelersgroep.

Het Nederlands elftal bereidt zich in Rijnsburg voor op de EK-kwalificatiewedstrijd van zaterdag tegen Bulgarije, en het duel met Albanië, woensdag in Amsterdam.

Scheidsrechter

De uitwedstrijd in Sofia staat onder leiding van de scheidsrechter Tom Henning Ovrebo. De veertigjarige Noor is goed op de hoogte van Oranje. De arbiter floot anderhalve maand geleden ook al een wedstrijd van het Nederlands elftal. Hij zag de ploeg met 4-0 winnen van Ierland.

Alon Yefet leidt woensdag de thuiswedstrijd van Oranje tegen Albanië. De Israëliër was afgelopen zomer nog actief op het Europees kampioenschap voor spelers onder de 23 jaar. Jong Oranje won dat toernooi.