AMSTERDAM - Floyd Landis heeft hard uitgehaald naar de UCI. "Zolang de wielrennerij in hun handen blijft, zie ik de toekomst van onze sport somber tegemoet", verklaarde de winnaar van de Tour de France 2006 deze week tegenover persbureau AP.

De Amerikaan, herstellende van een heupoperatie, sluit een terugkeer in het peloton niet uit. Landis wil wat rechtzetten. "De beschuldigingen tegen mij zijn ongegrond. Ik hoop dat de wereld dat te zien krijgt. Maar wat er ook zal gebeuren, ik blijf."

Landis heeft de afgelopen maanden niet alleen gewerkt aan zijn sportieve herstel. De verdediging van Landis aast op eerherstel en wil dat de arbitragezaak tegen de wielrenunie UCI in het openbaar wordt gehouden.

Landis verwijt het UCI-bestuur dat het niet opkomt voor de renners maar enkel bezig is met eigen belang. Volgens de Amerikaan willen bestuursleden in een goed blaadje staan bij het Internationaal Olympisch Comité om zo hun carrièremogelijkheden uit te breiden.

Het Amerikaans anti-dopingbureau USADA kan wel op zijn steun rekenen. "Zij zijn de enigen die de regels hebben gevolgd en alles correct deden." Pikant detail is dat het USADA Landis een sanctie moet opleggen naar aanleiding van zijn positieve test in de Ronde van Frankrijk.