DEN BOSCH - Michael Boogerd is maandag in Den Bosch uitgeroepen tot wielrenner van het jaar. De renner van Rabobank werd gekozen door de oud-profs van de Club 48, lezers van het blad Wieler Revue en leden van de wielervakbond VVBW.

Boogerd ontving de bijbehorende Gouden Spaak/Gerrit Schulte Trofee uit handen van demissionair staatssecretaris van sport Ross-Van Dorp. Het was de derde keer dat Boogerd, wiens opmerkelijkste prestatie dit jaar het winnen van de koninginnenrit in de Tour op La Plagne was, de prijs won. Eerder gebeurde dat in 1998 en 1999. De twee daaropvolgende jaren won ploeggenoot Erik Dekker, die samen met Nederlands kampioen Stefan van Dijk wel genomineerd was.

Bij de vrouwen ging de prijs naar de jeugdige Suzanne de Goede. De wereldkampioene bij de junioren bleef in de verkiezing verrassend viervoudig winnares Leontien Zijlaard-Van Moorsel en Mirjam Melchers voor. De prijs voor de beste crosser/mtb'er ging naar Bart Brentjens. Bij de beloften (renners tot 23 jaar) won Bobbie Traksel.