RIJNSBURG - Met de wetenschap van nu was Marco van Basten de afgelopen maanden anders omgesprongen met Mark van Bommel en Ruud van Nistelrooij. De bondscoach van het Nederlands elftal brak direct na het wereldkampioenschap voetbal met het duo en communiceerde dat via de pers. "Ik begrijp nu wel dat het goed was geweest om ze toen zelf te bellen."

Bekijk video: Modem/ Breedband

Zijn harde opstelling van destijds kwam afgelopen weekeinde als een boemerang naar hem terug. Zaterdag meldde Van Bommel dat hij niet langer in het Nederlands elftal wil spelen zolang van Basten bondscoach is. Hij had het idee toch niets goed te kunnen doen.

Van Nistelrooij heeft zich nog niet definitief afgemeld, maar een lang telefoongesprek bracht zaterdag geen helderheid in de relatie tussen de spits en de trainer. Van Basten riep de spits op als vervanger van de geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar. Na het gesprek bleek dat Van Nistelrooij en Van Basten het fundamenteel oneens waren.

Onverwacht

Van Basten zei dat hij er geen rekening mee gehouden had dat Van Bommel niet meer voor het Nederlands elftal wil spelen. Hij had de middenvelder deze week graag bij de groep willen hebben om hem in een persoonlijk gesprek nog eens bij te praten over zijn beweegredenen hem eerder dit seizoen thuis te laten. Zover kwam het niet. In een helder telefoontje van amper twee minuten bedankte de speler van Bayern München.

Van Basten: "Ik zag er destijds de noodzaak niet van in om ze persoonlijk te bellen. We waren op het WK vijf weken bij elkaar geweest en iedereen kende elkaars standpunten wel. Nu zie ik in dat een klein beetje menselijkheid, warmte en aandacht goed was geweest. Uit dat soort zaken moet ik lering trekken voor de toekomst."

Standpunten

Ook de manier waarop hij destijds zijn standpunten in de pers ventileerde zijn voor verbetering vatbaar, zei Van Basten. "Ik had toen beter moeten uitleggen wat onze plannen waren in het geval Van Nistelrooij. We wilden een periode zien hoe Klaas-Jan Huntelaar zich in het Nederlands elftal zou ontwikkelen en dat na een paar maanden evalueren. Daarna had Van Nistelrooij weer in beeld kunnen komen. In het geval van Van Bommel zijn we misschien her en der wat te streng geweest."

Weerslag

De commotie rond het Nederlands elftal heeft volgens de bondscoach ook zijn weerslag op het Nederlands elftal. Direct na aankomst in Hotel Huis ter Duin, waar Oranje verblijft, riep de bondscoach zijn twintigkoppige selectie bij elkaar om over het onderwerp te praten.

Tegen de gewoonte in belegde hij daarna al op de eerste dag van het trainingskamp in de aanloop naar de interlands tegen Bulgarije en Albanië een persconferentie. Van Basten: "Het heeft wel degelijk invloed op een team. Ik wilde dit eerst afhandelen. Anders gaat het een eigen leven leiden en dat is niet goed."

Van der Sar

Met zijn aanvoerder Edwin van der Sar besprak hij de ontwikkelingen rond Van Bommel en Van Nistelrooij al eerder. In die gesprekken kreeg hij ook meer begrip voor de standpunten van het tweetal. Van der Sar sprak met beide voetballers. "Hij kent ze beter", aldus Van Basten. "En heeft bepaalde dingen aangegeven."

Van Basten is niet bang dat de affaire de komende weken een rol blijft spelen. Dat bepalende spelers het hebben opgenomen voor Van Bommel en Van Nistelrooij vindt hij begrijpelijk. "Wat moet een speler anders zeggen. Hij kan moeilijk een collega laten vallen. En daarbij: wij vinden het ook jammer dat ze er niet meer bij zijn. Anders hadden we ze niet opnieuw opgeroepen."