MADRID - De Nederlandse hockeysters hebben de halve finales bereikt van het wereldkampioenschap in Madrid. Het team van bondscoach Marc Lammers deed dat dinsdag met een klinkende zege op China. Het werd liefst 6-1 in het stadion van Club de Campo. Sylvia Karres en Kim Lammers blonken uit met ieder drie treffers. Oranje is op het WK nog de enige ploeg die alles heeft gewonnen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Karres kon haar geluk niet op. "Ik heb nog nooit drie doelpunten gemaakt in een interland", glunderde de 29-jarige Amsterdamse. "China gaf achterin veel ruimte weg en daar hebben we heel goed gebruik van gemaakt. Het is natuurlijk een lekker gevoel als je zelf zo makkelijk scoort."

China was door drie nederlagen al uitgeschakeld en maakte tegen Oranje een uitgebluste indruk. De ploeg was in de aanloop naar de titelstrijd kennelijk te veel gedrild door de Koreaanse coach Chang Back Kim, want de Aziatische raspaardjes oogden moe en misten het hele toernooi scherpte.

Het Nederlandse team profiteerde daar volop van. Oranje domineerde van begin tot eind en liet op momenten sprankelend hockey zien. De defensie was evenals in de voorgaande drie groepswedstrijden solide en gaf nauwelijks kansen weg. Minke Booij en Janneke Schopman maakten hun nominatie voor de titel beste speelster ter wereld meer dan waar.

Vloeiend aanvalsspel

Het eerste doelpunt viel in de 15e minuut uit een strafcorner.

Specialiste Maartje Paumen schoof de bal opzij en spits Sylvia Karres tikte de bal in. Vlak voor rust zorgde Karres voor de 2-0.

Ellen Hoog zag haar vrijlopen in de cirkel en gaf een voorzet op maat. Karres duwde haar stick resoluut tegen de bal en liet de Chinese goalie kansloos.

De 29-jarige spits van Amsterdam speelde haar beste wedstrijd tot nog. In de 42e minuut reageerde ze alweer heel alert op een vrije slag van Schopman: 3-0. Als er al sprake was van verzet van China, dan was dat toen definitief verdwenen. Kim Lammers schoot in een minuut tijd de nummers vier en vijf binnen. Beide keren na een vloeiende aanval.

Ereronde

Yi Bo Ma mocht tien minuten voor tijd de Chinese eer redden. De aanvoerster knalde een strafcorner raak. Lammers legde drie minuten voor tijd haar derde erin en de zesde voor Oranje. Het team vierde de ruime overwinning na afloop met een ererondje.

Nederland speelt woensdag de laatste groepswedstrijd tegen Duitsland, dat dinsdag verloor van Engeland en moet winnen om nummer twee in de groep te worden. De selectie van Lammers is inmiddels uitgegroeid tot de voornaamste kandidaat voor de wereldtitel en zal ondanks de zekerheid van de plek bij de laatste vier niet willen verzaken.

In de andere poule zijn Argentinië en Australië al zeker van een plaats in de halve eindstrijd.