ROTTERDAM - Jorien van den Herik is niet van plan om zijn functie als president-commissaris bij Feyenoord zonder slag of stoot op te geven. "Alleen als er iemand komt die de club wil kopen en iedereen is het daarmee eens, dan maak ik graag plaats", zei de belaagde preses maandag in het RTL-programma Voetbal Insite. "Maar ik geloof niet in suikerooms of havenbaronnen."

Volgens Van den Herik (62) zou het ook geen goede zaak zijn als hij op korte termijn opstapt. De harde kern van de Rotterdamse volksclub eist niettemin in woord en gebaar al maandenlang zijn vertrek. "Men kan heel ver met mij gaan. Maar op een gegeven moment is het afgelopen. Dan ben ik die harde manager, die harde man, die ik altijd ben volgens de buitenwacht."

Wat Van den Herik precies met die dreigende taal bedoelde, bleef onduidelijk in het RTL-programma. "Het heeft niets met mij te maken, maar ik denk niet dat het op dit moment verstandig is dat ik weg zou gaan bij Feyenoord."

Afscheid

Van den Herik gaf eerlijk toe dat de laatste tijd de gedachte "wel eens door zijn hoofd was geschoten" om zijn functie 'vrijwillig' neer te leggen. Hij kan door persoonlijke bedreigingen de thuiswedstrijden van Feyenoord al enige tijd niet meer bezoeken.

Ook zijn er voortdurend spreekkoren en spandoekacties tegen hem in de eigen Kuip en erbuiten. "Het is niet zo dat ik er wakker van heb gelegen of dat ik er niet tegen kan", liet Van den Herik weten. "Maar het is natuurlijk niet leuk om naar wedstrijden van Feyenoord te kijken en alleen maar spandoeken te zien in de trant van: Van den Herik Oprotten! Dan denk ik: Rot jij lekker op! Daar zit ik niet op te wachten. Maar daar sta ik boven."

Hysterie

Van den Herik: "Als ik echter zie dat mensen in mijn directe omgeving, mijn familie, daar last van krijgen of niet goed meer kunnen slapen vanwege de hysterie, de hetze die wordt gevoerd, ja, dan moet het niet al te lang duren. Dan stap ik gewoon op."

Van den Herik ontkende in alle toonaarden dat hij nog met eigen geld in Feyenoord zit. Volgens de bekritiseerde voorzitter is de laatste lening van hem aan de Rotterdamse club "in 2003 of in 2004" afbetaald. "Tegen een heel, heel lage rente."

Woekerrente

Bij de achterban van Feyenoord leeft al geruime tijd het sterke vermoeden dat de voorzitter tegen een "woekerrente" van liefst 12 procent geld heeft geleend aan zijn eigen club. Van den Herik verwees die hardnekkige roddel maandag opnieuw naar rijk der fabelen. "Ik begrijp niet waarover men zich zo druk maakt."

Wanbeleid

Volgens de harde kern heeft Van den Herik de laatste jaren wanbeleid gevoerd. Hij wordt verantwoordelijk gesteld voor de enorme schuldenlast van ruim 16 miljoen euro waarmee Feyenoord worstelde. De club moet dit seizoen de financiële huishouding laten controleren door de KNVB. "Onder eindverantwoordelijkheid van Van den Herik is onze club verworden tot een kleurloze en kwaliteitsarme subtopper, die ook nog eens onder curatele staat bij de bond", schamperden de fans zondag in een pamflet tegen Van den Herik.

"Hij heeft ons jaren voorgelogen over de financiële toestand van de club. Van den Herik heeft alle macht bij de club. Geen enkel formeel orgaan kan hem wegsturen uit zijn zelfbenoemde positie. Een motie van wantrouwen van de supporters legt hij doodleuk naast zich neer. Hij geeft blijk van pure minachting voor ons als supporters. Dat is Feyenoord onwaardig. Hij helpt de hele club naar de vernieling."