SOFIA - De Bulgaarse bondscoach Hristo Stoitsjkov noemt het komende EK-kwalificatieduel tegen Oranje, zaterdag in Sofia, de belangrijkste wedstrijd van het jaar. "Een goed resultaat tegen Nederland zet voor ons de deur open naar het eindtoernooi om de Europese titel in 2008", zei de voormalige topvoetballer maandag.

Stoitsjkov, die met Bulgarije bij het WK in 1994 doordrong tot de halve finales, wil dolgraag winnen van Oranje. "We zullen zeker op drie punten jagen. Maar een eventueel gelijkspel zou geen teleurstelling zijn. Daarmee houden we onze kansen op het EK levend."

Slag

Bulgarije speelt eerst tegen Nederland en vier dagen later tegen Luxemburg. "Met vier punten uit deze twee duels kan ik tevreden zijn. Komend jaar ziet ons kwalificatieprogramma er beter uit dan dat van onze concurrenten. Dus dan kunnen wij onze slag slaan."

"Nederland heeft een ploeg met veel kwaliteit, maar wij hoeven nergens bang voor te zijn. Bulgarije beschikt eveneens over uitstekende spelers."

Berbatov

Stoitsjkov, die bij Barcelona grote faam verwierf, toonde zich verheugd over de rentree van aanvaller Dimitar Berbatov. De topscorer (31 doelpunten in 50 interlands) is hersteld van een liesblessure. "Ik ben blij dat hij weer kan spelen. Dimitar heeft een sterk karakter. Ik hoop dat hij zaterdag tegen Oranje weer tot scoren komt."

Nederland leidt in groep G met zes punten uit twee duels, gevolgd door Bulgarije en Roemenië met vier punten.