RIJSWIJK - Het vertrouwen van voetbalminnend Nederland in bondscoach Marco van Basten is beduidend gezakt na de jongste affaire rond de opstandige internationals Mark van Bommel en Ruud van Nistelrooij. De leider van Oranje krijgt als rapportcijfer nog maar een 5,8. Tijdens het WK in Duitsland kon Van Basten nog op een 7,7 rekenen.

Dat blijkt maandag uit onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond. Slechts 27 procent van de ondervraagden staat achter het selectiebeleid van 'San Marco'. Toch hoeft het voormalige idool niet op te stappen bij Oranje.

Slechts 28 procent wil dat Van Basten onmiddellijk vertrekt. Bij een nederlaag zaterdag in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije stijgt dat percentage tot 36.

Vertrouwen

Bijna drie kwart van de ondervraagden vindt het jammer dat zowel Van Bommel als Van Nistelrooij niet meer voor Oranje wil uitkomen onder Van Basten. Beide routiniers lieten in het afgelopen weekeinde weten geen vertrouwen te hebben in de bondscoach.

Van Bommel bedankte officieel, Van Nistelrooij deed dat nog niet. Ook hij ontbreekt echter in de komende EK-kwalificatiewedstrijden tegen Bulgarije (zaterdag) en Albanië (volgende week woensdag).