ZEIST - Mark van Bommel heeft bedankt voor het Nederlands elftal. De middenvelder van Bayern München wil onder de huidige technische staf bij Oranje niet langer uitkomen voor de nationale ploeg. Dat heeft hij zondagavond aan bondscoach Marco van Basten en diens assistent John van 't Schip laten weten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"We hebben kennis genomen van het besluit van Van Bommel en moeten dit respecteren. We zullen geen vervanger voor hem oproepen", liet Van Basten in een korte reactie weten.

Van Bommel was door Van Basten opgeroepen voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Bulgarije (7 oktober) en Albanië (11 oktober).

Van Nistelrooy

Ook Ruud van Nistelrooy zal voorlopig niet terugkeren in de selectie van het Nederlands elftal. Hij zou de geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar kunnen vervangen, maar volgens een persverklaring van de technische staf van Oranje bestaat daarvoor onvoldoende wederzijds vertrouwen. Van Basten liet zondagavond weten dat hij geen vervanger voor Huntelaar oproept.

Van Basten heeft in het afgelopen weekeinde telefonisch contact gezocht met Van Nistelrooy. "Zowel van de kant van de technische leiding van het Nederlands elftal als van de zijde van Van Nistelrooy was er onvoldoende wederzijds vertrouwen om de aanvaller van Real Madrid alsnog als vervanger van Huntelaar aan de selectie toe te voegen", aldus het persbericht vanuit Zeist.

Kritiek

Van Nistelrooy, die na het WK voetbal in Duitsland niet meer werd opgeroepen voor Oranje, uitte afgelopen week in het tijdschrift Sportweek felle kritiek op Van Basten. De spits trok de integriteit van de bondscoach in twijfel. Volgens Van Nistelrooy laat Van Basten zich in zijn selectiebeleid niet alleen leiden door sportieve motieven. Volgens de aanvaller van Real Madrid heeft de selectie van Van Basten een hoog 'Ik mag je-gehalte'.

De bondscoach reageerde afgelopen vrijdag ietwat geprikkeld op de aantijgingen van Van Nistelrooy. "Ik speel geen spelletjes. Ik vind het niet fair dat mensen mij niet integer vinden. Dat ben ik namelijk wel. Ruud had anders moeten reageren. Dat is echter niet de reden dat we hem niet hebben opgeroepen voor de komende EK-kwalificatiewedstrijden. We geven om voetbaltechnische redenen voorlopig de voorkeur aan Huntelaar, Kuyt en Vennegoor of Hesselink."

Huntelaar

Kort na zijn persconferentie in Zeist raakte Huntelaar tijdens de training in Amsterdam geblesseerd aan zijn enkel. De spits van Ajax is twee tot vier weken uitgeschakeld. Vennegoor of Hesselink miste zondag de wedstrijd van Celtic tegen Falkirk (1-0) door eveneens een enkelblessure.