HEERENVEEN - Voor de tweede keer dit seizoen heeft PSV in de competitie punten laten liggen. Bij Heerenveen kwam de kampioen zondag niet verder dan 0-0. Enkele weken geleden al verspeelde PSV zijn ongeslagen status door te verliezen van FC Twente.

In het Abe Lenstra-stadion gebeurde vrijwel niets. PSV's enige spits Arouna Koné werd voor rust één keer in stelling gebracht, maar miste. Voor het overige stond hij er eenzaam bij. Coach Ronald Koeman heeft vooralsnog weinig aanvallende alternatieven, door de blessures van Farfan en Patrick Kluivert.

Heerenveen, dat al twee nederlagen leed, viel slechts voorzichtig aan. De beste kans was voor Lasse Nilsson, maar die aarzelde na goed werk van Afonso Alves net iets te lang. Doelman Gomes kon redden. Verder was er nog een aardige vrije trap van Danijel Pranjic, maar opnieuw stond de Eindhovense keeper in de weg.

Acties

Ook na de hervatting lieten dreigende acties lang op zich wachten. Na ruim een uur was er een aardige solo van Pranjic. PSV's verdediger Alex moest zijn doelman op de lijn te hulp schieten om een treffer te voorkomen. Aan de andere kant bleef Koné vechten tegen een overmacht. Daartegen was hij vaak niet opgewassen. De beste Brabantse mogelijkheid was voor Beerens. Hij schoot in de handen van doelman Vandenbussche.

Bij PSV maakte Phillip Cocu in de 70e minuut zijn rentree. Hij viel in voor Ibrahim Afellay. De oud-international, die voor de driehonderdste keer in een eredivisieduel in actie kwam, stond wegens een blessure enkele weken langs de kant. Cocu onderscheidde zich met een aardig schot, dat net naast ging.

Aanvaller

Na het gelijke spel zei Ronald Koeman dat hij er een aanvaller bij wil. "Het is duidelijk waar ons probleem ligt. Ik hoop dat we in de winterstop iets kunnen doen."

Momenteel speelt Koné wat eenzaam in de spits bij de Eindhovense formatie. Farfan en Kluivert zijn geblesseerd. "Ik zoek een type dat op meerdere posities inzetbaar is", verklaarde Koeman. Hij verwacht wel op korte termijn weer de beschikking over Farfan te hebben.

Kluivert

Echt verrast door de terugslag van Kluivert, die vorige week bij ADO Den Haag geblesseerd uitviel, is de trainer niet. "We wisten dat deze situatie zich zou kunnen voordoen. Patrick zal best nog eens een terugslag krijgen. Je hoopt natuurlijk van niet, maar het is niet uit te sluiten. Dat is geen verrassing. Het was ingecalculeerd. 100 Procent zekerheid hebben we niet met hem."

Na de nederlaag bij FC Twente enkele weken terug was de remise in Friesland de tweede tegenslag in de competitie. "Gezien de omstandigheden ben ik tevreden over hoe we de eerste fase zijn doorgekomen", zei Koeman. "Ook in de Champions League. We hebben wat achterstand, maar dat is te overbruggen."