ALKMAAR - Een gebrek aan ervaring bij AZ bezorgde Ajax zondag de koppositie in de eredivisie. Drie dagen na de zware wedstrijd in de UEFA-beker tegen Kayserispor, speelden de Alkmaarders in eigen stadion met 2-2 gelijk tegen het vooraf nog puntloze ADO Den Haag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Wij hebben veel jonge spelers in de selectie. Een wedstrijd als vandaag, kort na een duel in de UEFA-beker, weten we nog niet op ervaring en routine binnen te slepen. Ik hoop dat we die stap richting volgend seizoen wel weten te zetten", vatte trainer Louis van Gaal de oorzaak van het puntenverlies samen.

Het was de tweede keer op rij dat AZ in eigen stadion knullig gelijkspeelde. Twee weken eerder eindigde de wedstrijd tegen FC Twente ook in 2-2. Ook dat puntenverlies onstond drie dagen na de wedstrijd in de UEFA-beker tegen Kayserispor. Twee wedstrijden in vier dagen tijd is vooralsnog teveel voor de in opbouw zijnde selectie van de Alkmaarders.

'Schitterende wedstrijd'

Vooral de manier waarop de doelpunten in beide thuisduels werden weggegeven baart zorgen. Van Gaal is desondanks niet van plan meer defensieve zekerheden in te bouwen. "Ik denk dat het publiek wederom genoten heeft van een schitterende wedstrijd. Daar doen we het uiteindelijk allemaal voor. Dat is de filosofie van AZ", was zijn opmerkelijke antwoord. "Volgens mij staan we nog gewoon tweede. Dat is fantastisch voor een club als AZ."

Tevreden met het resultaat kon Van Gaal desondanks niet zijn. "Ik had niet verwacht dat we punten zouden verspelen. Met 2-2 komen we nog goed weg. Bij rust had ADO al op 1-3 of 1-4 kunnen staan."

Arveladze

Opmerkelijk was de afwezigheid van Shota Arveladze. Vooraf meldde de club nog dat de 33-jarige Georgische aanvaller rust kreeg na de zware wedstrijd in Turkije. Van Gaal verklaarde na afloop dat Arveladze ontbrak wegens een blessure. "Shota heeft de laatste weken last van een dikke knie. Hij was telkens net op tijd fit, maar het werd steeds moeilijker. Hij zal de komende interlandweek ook niet afreizen naar Georgië." In het antwoord van Van Gaal klonk door dat Arveladze bij hoge nood best had kunnen spelen.

Het was niet zo vreemd dat AZ het duel tegen ADO Den Haag dacht af te kunnen zonder de trefzeker aanvaller. Vooraf leek de hekkensluiter de ideale tegenstander na de wedstrijd tegen Kayserispor.

Danny Koevermans, die door Van Gaal was gepasseerd voor het duel tegen Kayserispor, keerde door de afwezigheid van Arveladze terug in het basisteam. Verder speelde AZ met dezelfde spelers als donderdag.

Knopper

Den Haag nam al na vijf minuten verrassend de leiding in het DSB-stadion door een doelpunt van Richard Knopper. AZ herstelde zich snel via een doelpunt van Danny Koevermans: 1-1.

Hoewel AZ in het vervolg grote kansen kreeg op een voorsprong, was ook ADO Den Haag via counters gevaarlijk. Eén uitval leverde tien minuten voor rust een doelpunt op. Michael Mols schoot diagonaal binnen: 1-2.

Problemen

Van Gaal kwam daardoor voor problemen te staan. Met de afwezigheid van Arveladze had de trainer geen spits meer voorradig. Toch wisselde Van Gaal de tegenvallende Koevermans in de pauze.

Rechterspits Julian Jenner verving de doelpuntenmaker, waardoor AZ na rust met drie aanvallers speelde. Martens schoof door naar de linksbuitenplaats.

De druk van AZ nam steeds verder toe. Twintig minuten voor tijd maakte de thuisclub gelijk. Kew Jaliens kopte een vrije trap binnen: 2-2. Verder kwam AZ niet.