ROTTERDAM - Met een fortuinlijke zege op NAC Breda (3-2) is Feyenoord zondag een belangrijke fase in het nog prille seizoen ongeschonden doorgekomen. Het Rotterdamse vierluik begon in Veendam (2-3, KNVB-beker) en via Excelsior (1-0) en Lokomotiv Sofia (0-0, UEFA-beker) eindigde ook de vierde opdracht in elf dagen positief.

Daarmee is de sportieve crisis in De Kuip voorlopig afgewend. Feyenoord dankte de derde competitiezege vooral aan NAC-doelman Edwin Zoetebier. De voormalige keeper van de Rotterdammers ging bij geen enkele treffer van de thuisploeg vrijuit.

Trainer Erwin Koeman had het zwaar te verduren. Vooral in de enerverende slotfase stond de oud-international druk te gebaren en schreeuwen langs de lijn.

"Het ontbrak er nog maar aan dat ik mijn schoenen aan had. Dan had ik zo kunnen meedoen", grapte Koeman. "Nog een paar van dit soort wedstrijden en ik ben ook vertrokken, naar het ziekenhuis wel te verstaan. Het is echt slecht voor je hart."

Toeschouwers

Feyenoord begon aan het duel met hetzelfde team als donderdag tegen Lokomotiv Sofia. De Kuip zag er wel iets anders uit. Er waren twee keer zoveel toeschouwers (38.000) en bovendien was het hele stadion behangen met spandoeken die negatieve teksten over voorzitter Jorien van den Herik bevatten. Verbaal vielen de protesten van het legioen tegen het 'wanbeleid' overigens wel mee.

Zoetebier

De opstelling van NAC kende een hoog Feyenoord-gehalte. Zoetebier, Mtiliga, Pinas, De Graaf en Leonardo stonden allen voor korte of langere tijd op de Rotterdamse loonlijst. Met name de laatste maakte tegen zijn voormalige club een gedreven indruk.

Leonardo, die op 13-jarige leeftijd vanuit Brazilië bij Feyenoord binnenstapte, kreeg te veel ruimte van de thuisploeg. Daardoor kon de snelle technicus al zijn talenten tonen. In de negende minuut begon Leonardo, die bij Feyenoord voor een deel door eigen schuld niet tot volle bloei kwam, aan een knappe solo die hij met een goede voorzet afsloot. Rigters tikte de bal binnen, 0-1.

Assist

In de 37e minuut leverde de topfitte Zuid-Amerikaan opnieuw de assist af. Zonneveld kopte fraai raak (1-2). Door zwak verdedigingswerk, zeker bij Zoetebier, verspeelde NAC in de eerste helft twee keer de kostbare voorsprong.

Eerst greep Zoetebier niet in bij een voorzet van Lucius, waardoor Buijs van dichtbij kon scoren (1-1). Op slag van rust verwerkte Zoetebier een schot van Buijs matig, waarna Hofs attent toeschoot, 2-2.

Pierre van Hooijdonk, die half april voor de laatste keer scoorde, leek tegen zijn oude club opnieuw een ongelukkige middag tegemoet te gaan. Er lukte weinig bij de lange aanvaller, die ook met zijn gevreesde vrije trap geen succes had.

In de 63e minuut kon Big Pete eindelijk weer eens juichen voor een doelpunt van zichzelf. Hij sloeg toe nadat de geplaagde Zoetebier een schot van Hofs niet onder controle had gekregen, 3-2. Kort daarvoor hield doelman Timmer de doorgebroken De Graaf nog twee keer van scoren af.

Complimenten

Koeman deelde na afloop complimenten uit, vooral aan Pierre van Hooijdonk. De voormalige publiekslieveling bij NAC Breda stond sinds half april droog. Hij maakte zijn tweehonderdste treffer in het Nederlandse betaalde voetbal.

"Vlak voordat Van Hooijdonk scoorde, was ik van plan hem te wisselen", gaf de coach van Feyenoord toe. "Na zijn treffer liet ik hem toch nog maar even staan. Je weet tenslotte nooit of hij plotseling de geest krijgt en nog meer doelpunten gaat maken."

Koeman: "Pierre is een superprof. Hij leeft voor het voetbal. Op de training en in besprekingen komt hij vaak met zinvolle aanwijzingen. Ik ben daarom blij voor hem dat hij nu het winnende doelpunt voor ons heeft gemaakt en dat ook nog eens tegen zijn oude club. Dat verdiende hij zeker."