UTRECHT - Ajax gaf zondagmiddag in de laatste tien minuten van de uitwedstrijd tegen FC Utrecht bijna een voorsprong van 0-2 uit handen. Invaller Kenneth Perez voorkwam dat de Amsterdammers opnieuw puntenverlies leden. Hij maakte in de 87e minuut de winnende treffer: 2-3.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Ajax bewees tachtig minuten lang dat het wel degelijk strijd kan leveren. De Amsterdammers lieten zich niet imponeren door het vechtvoetbal van FC Utrecht en de vele beledigende spreekkoren vanaf de tribune. Ajax leidde bij rust dan ook al met 0-2.

Wesley Sneijder, Utrechter van geboorte, had een groot aandeel in beide treffers. De middenvelder schaarde zich in de zevende minuut achter een vrije trap. Hij tikte de bal breed op Gabri die raak schoot. Doelman Michel Vorm van FC Utrecht kreeg in de 45e minuut een vrije trap van Sneijder niet onder controle. John Heitinga profiteerde dankbaar: 0-2.

Strafschop

Zonder de geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar domineerde Ajax het duel ook in de tweede helft. Dat veranderde toen scheidsrechter Dick van Egmond in een overtreding van Jaap Stam een strafschop zag. Gregoor van Dijk maakte vanaf elf meter geen fout: 1-2.

De middenvelder van FC Utrecht schopte even later Sneijder in het gezicht. Hij kreeg de rode kaart. Marc-Antoine Fortuné bracht FC Utrecht in de 85e minuut toch op gelijke hoogte. Twee minuten later redde Kenneth Perez de zege voor Ajax: 2-3.

Verdiend

"Alleen de mouwen opstropen volstaat dus niet voor een zege op Ajax", constateerde trainer Henk ten Cate zondag na afloop van de wedstrijd. Ten Cate sprak over een verdiende overwinning. "We hebben de wedstrijd tachtig minuten lang gedomineerd. Ryan Babel krijgt vervolgens geen strafschop en Jaap Stam maakt een overtreding buiten zijn strafschopgebied.

"Van Egmond fluit vervolgens wél voor een strafschop. Ik vond het slecht dat we daarna ons hoofd verloren. FC Utrecht mag natuurlijk nooit op 2-2 komen. Gelukkig hebben we het nog recht kunnen zetten."

Verliezend trainer Foeke Booy erkende dat Ajax het betere van het spel had. "Ik vind het wel knap dat we binnen vijf minuten een achterstand van 2-0 ongedaan maken. Het is heel zuur dat Ajax de wedstrijd dan toch nog beslist. Ik wil toch een compliment aan mijn spelers maken. Ajax had ook respect voor ons. Anders hadden ze niet met slechts twee spitsen gespeeld."