MADRID - Een plaats in de halve finale van het wereldkampioenschap lonkt voor het Nederlandse vrouwenhockeyteam. De ploeg van bondscoach Marc Lammers zette zondag de zegereeks in Madrid onvervaard verder en versloeg gastland Spanje met 2-0. De derde overwinning op rij betekende een riante koppositie voor Oranje in groep A met negen punten.

De fraaie resultaten in de zonovergoten Spaanse hoofdstad dankt Oranje vooral aan degelijk hockey, waarbij het team sterk leunt op de verdediging en het middenveld. "Onze opbouw zit goed in elkaar. We spelen tot nog toe zakelijk en geven weinig weg", analyseerde Lammers.

Spanje, dat na de Olympische titel in 1992 nauwelijks aansprekende prestaties leverde op grote toernooien, ontpopte zich dit WK ineens als een geduchte tegenstander. Het gastland maakte in de eerste groepswedstrijden indruk met overwinningen op titelkandidaten China en Duitsland.

Furie

Tegen Oranje was de beruchte furie van het jonge collectief van bondscoach Pablo Usaz al na vijf minuten uitgewoed. De beste kans was voor rechtsbuiten Montserrat Cruz, die al in de derde minuut alleen op Lisanne de Roever afstevende. De keepster van Oranje keerde het schot met een been.

Een beetje tegen de verhouding in maakte Nederland het eerste doelpunt. Eefke Mulder rondde in de zesde minuut een vrije slag van Naomi van As vakkundig af. Daarna nam de ploeg van Lammers overtuigend het heft in handen. Het controleerde op het middenveld en hield de deur achterin goed op slot. Spanje kwam nog maar sporadisch over de middellijn, laat staan in de cirkel.

Keepster

Het lukte Oranje in die fase nog niet het veldoverwicht in meer doelpunten om te zetten. Drie strafcorners op rij stuitten op de Spaanse goalie Maria Jesus Rosa, niet voor niets de beste keepster ter wereld. Het Nederlands elftal, waarin verdedigster Sophie Polkamp ontbrak wegens een rugblessure, verslapte in de tweede helft geen moment.

Het bleef zelfverzekerd hockeyen en in de 43e minuut viel de tweede goal. Sylvia Karres en Fatima Moreira de Melo zetten een aanval over rechts op, waarna Naomi van As mocht afmaken.

Eefke Mulder vond dat haar team de zege dik verdiende. "Het was moeilijk hockeyen", zei de 28-jarige Nijmeegse advocate. "We moesten geduldig onze kansen afwachten, zoeken naar de ruimtes en eindeloos meebewegen. Het was daardoor niet echt attractief, maar wij hebben wel steeds de controle over de wedstrijd gehouden."

Zakelijk

Ook Lammers beaamde dat het geen sprankelende wedstrijd was. "Zoals ik al zei, het was zakelijk. Maar het is lastig om de bal te verleggen als er zoveel speelsters op een helft staan. Toch denk ik dat wij nog beter kunnen. Aan de halve finales denk ik nog niet. We richten ons op de volgende wedstrijd."

Volgens Fatima Moreira de Melo begint er een juiste balans in het team te komen. "We rennen niet met zijn allen heen en weer. Iedereen heeft zijn eigen taak en kent de afspraken over posities overnemen. Ik vind niet dat we spelen in een keurslijf; iedereen mag aan de bal acties maken en creatief zijn", aldus de middenveldster.

Slotfase

Dat het team groeit in het toernooi, bewees Oranje in de slotfase. Spanje probeerde daarin nog wel te forceren, maar het ontbrak de ploeg aan raffinement. De meiden van Lammers speelden de wedstrijd professioneel uit. Ze kunnen maandag op de rustdag rustig achteroverleunen en een dag later met vertrouwen beginnen aan het vierde groepsduel tegen China.