UTRECHT - Marathonschaatser Jochem Jansen (27) is zaterdag tijdens de tweede selectiewedstrijd voor de Essent topcompetitie in Utrecht gewond geraakt. De BCT-rijder uit Eindhoven was na een kleine tachtig ronden betrokken bij een valpartij.

Jansen viel met zijn heup op de punt van een schaats van een andere rijder en werd met een diepe snijwond naar een ziekenhuis gebracht. De marathon in Utrecht werd vervolgens gestaakt.

De winnaar van de laatste Elfstedentocht, Henk Angenent, vond dat de wedstrijdjury een goede beslissing had genomen. "Het ijs was door de hoge buitentemperatuur boterzacht. Bovendien was de toplaag smerig, waardoor iedereen last had van bramen op de schaats. Het peloton bestond vandaag uit 96 man. Eigenlijk was het levensgevaarlijk om onder dergelijke omstandigheden in zo'n grote groep te schaatsen", zei Angenent.

Ploegleider Henk Jonker van BCT liet zaterdagavond weten dat de blessure van Jansen enigszins meevalt. "Er zijn geen vitale delen geraakt", aldus Jonker, die verwacht dat zijn pupil minstens drie weken uit roulatie zal zijn.