ZANDVOORT - Jeroen Bleekemolen is zaterdag tijdens de kwalificatie voor de A1 Grand Prix als negende geëindigd. De inwoner van Aerdenhout, die pas dinsdagavond hoorde dat hij het stoeltje van Jos Verstappen moest overnemen, klokte op het circuit van Zandvoort een totaaltijd van 2.56,618.

Na vier kwalificatiesessies, waarvan de twee beste rondjes meetellen, noteerde de Zuid-Afrikaan Adrian Zaugg een totaaltijd van 2.55,531. Hij bleef Mexico en Frankrijk voor. De A1GP vindt zondag plaats. Het programma bestaat uit een sprintrace en de hoofdrace.

Bleekemolen stond na drie sessies nog op de derde plek. Voor de laatste kwalificatieronde had de Nederlander echter al zijn nieuwe banden verbruikt, waardoor hij zijn tijd niet meer kon verbeteren.

Strategie

Dat lukte een zestal andere rijders wel, waardoor Bleekemolen naar de 9e plek zakte. "Dit was ingecalculeerd", sprak teambaas Jan Lammers. "Zo zat nu eenmaal onze strategie in elkaar."


Rolf Heller | 'Nu weet ik nog niet hoe ver ik kan gaan'

Volgens Lammers heeft Bleekemolen vooral in de eerste sessie kostbare tijd verloren. Door een gebrek aan ervaring kon de coureur nog niet goed bepalen waar de limiet lag. "Hij moet nog leren om met nieuwe banden vol in de aanval te gaan. Ik verwacht dat hij over twee, drie races daar wel de ervaring voor heeft opgedaan."

Dat denkt Bleekemolen zelf ook: "Nu weet ik nog niet hoe hard ik kan pushen, hoe ver ik kan gaan. Over een paar races heb ik dat wel onder de knie."

Wat hij van de race moet verwachten, weet de kopman van Team Netherlands evenmin. Bleekemolen benadrukt dat "in de A1GP alles kan gebeuren. Nu ben ik vooral blij dat mijn beste tijd dichtbij de toptijd ligt. De meeste jongens hebben ervaring in de GP2 of Champ Cars. Dan is het mooi dat ik met hen kan meestrijden. Vanaf nu kijken we alleen omhoog."