TORBOLE - Windsurfer Casper Bouman heeft zaterdag in Italië de wereldtitel veroverd in de nieuwe olympische RS:X-klasse. Dat gebeurde op het Gardameer bij Torbole op bloedstollend wijze.

In de afsluitende medalrace, met de beste tien windsurfers van de algemene rangschikking en dubbele punten, eindigde de 20-jarige Hagenaar op de tweede plaats achter zijn Poolse concurrent Przemick Miarczynski. De leider van het klassement, de Nieuw-Zeelander Tom Ashley, kwam als derde over de denkbeeldige finishlijn. Daardoor eindigden Bouman en Ashley op hetzelfde puntentotaal. Door de betere klassering van de jeugdige Nederlander in de medalrace ging het WK-goud naar hem.

Feestvieren

"Gaaf, super, ongelooflijk", ratelde de nieuwe held van het Watersportverbond, dat ruim twee weken geleden ook al het olympische 470-duo Marcelien de Koning/Lobke Berkhout als oude en nieuwe wereldkampioenen kon verwelkomen. "We gaan vet feestvieren hier. Mijn surfplank raak ik even niet aan. Eerst wil ik genieten van dit geweldige succes. Maandag vier ik ook nog eens mijn 21e verjaardag. Het kan niet op."

De Pool Miarczynski moest met klein verschil genoegen nemen met de derde plaats in het eindklassement. Joeri van Dijk kwam op de vierde plaats uit, nadat hij in de medalrace eveneens op de vierde positie was binnengekomen.

"Jammer dat Joeri hier het podium net niet heeft gehaald", liet Bouman welgemeend weten. "Ik heb veel aan hem en aan onze trainer Jochem Brenninckmeijer te danken. We doen bijna alles samen en zijn de beste vrienden. Alleen op het water gaan we de strijd vol met elkaar aan. Dat moet ook wel, want er mag er maar één van ons over twee jaar naar de Olympische Spelen in Peking. Joeri of ik is daar zeker kanshebber. Dat heeft dit WK aangetoond."

Bouman, die eerder dit jaar ook al bij toernooien in Melbourne en Hyères zegevierde, lag vanaf de eerste WK-dag in Italië op medaillekoers. Zijn favorietenrol zorgde voor wat bijwerkingen.

Spanning

"Ik had bijna elke avond moeite om in slaap te komen. Ik lag vaak te rollen en te woelen in mijn bed. Ik wist niet precies hoe ik moest omgaan met de spanning. Toch kwam ik uiteindelijk nog wel goed aan mijn nachtrust toe."

Na ruim een week rond de eerste en tweede plaats te hebben gebivakkeerd, in een veld van liefst 164 windsurfers uit heel de wereld, sloeg de avond voor de beslissende medalrace de stress pas echt toe. "Ik had vrijdag niet echt lekker gevaren. Ik moest even mijn zinnen verzetten. Met een paar vrienden ben ik toen in de stad een beetje bier gaan drinken. Ik sliep daarna als een reus. Toen ik wakker werd, wist ik: nu moet het gebeuren."

Nerveus

Op weg naar de startlijn voor de medalrace voelde Bouman zich nog behoorlijk nerveus. "De verschillen in de topdrie waren ook zo klein. Een missertje zou dodelijk zijn. Gelukkig kon ik vrij snel na het begin van de finale de knop omzetten. Aanvankelijk liep het nog niet naar wens. Ik was zevende bij de bovenboei, maar na het tweede rondje lag ik tweede en kon er weinig meer fout gaan. Achteraf had de medalrace voor mij niet beter kunnen verlopen."

De 1,93 meter lange Bouman, student commerciële economie aan de Randstad Topsport Academie in Rotterdam, kan in pittige omstandigheden zoals de afgelopen week op het Gardameer goed uit de voeten. "Flinke wind ligt mij wel, ja. Maar ik kom bij 12 tot 14 knopen ook steeds beter vooruit. Bij die windkracht kan ik al planeren en ik weet nu dat ik dan bij de snelste windsurfers van de wereld behoor. Nog niet zo gek lang geleden keek ik tegen de grote mannen in mijn klasse op. Nu durf ik me volledig op mezelf te richten. Ik hoor er met deze wereldtitel helemaal bij."