AMSTERDAM - Bondscoach Marco van Basten van het Nederlands elftal kan tijdens de komende kwalificatiewedstrijden tegen Bulgarije (7 oktober) en Albanië (11 oktober) niet over Klaas-Jan Huntelaar beschikken. De spits is als gevolg van een enkelblessure twee tot vier weken uitgeschakeld.

Huntelaar heeft zich zaterdag bij de KNVB afgemeld. De aanvaller van Ajax raakte vrijdag tijdens de training aan zijn linkerenkel geblesseerd. Onderzoek wees zaterdag uit dat de enkelband van de spits slechts is beschadigd. Hij moet voorlopig wel rust houden.

Vervanger

De kans is groot dat Van Basten een vervanger voor Huntelaar oproept. De bondscoach selecteerde aanvankelijk drie centrumspitsen. Alleen Dirk Kuijt is fit. Jan Vennegoor of Hesselink mist zondag de uitwedstrijd van Celtic tegen Falkirk wegens een enkelblessure.

Van Nistelrooy

Grote vraag is of Van Basten op Ruud van Nistelrooy terugvalt. De spits van Real Madrid leverde afgelopen week forse kritiek op de bondscoach. Hij trok onder meer de integriteit van Van Basten in twijfel. Van Nistelrooy steekt in een goede vorm. Hij maakte afgelopen week tijdens het duel met Dinamo Kiev in de Champions League nog twee doelpunten.

Van Basten betreurt de uitspraken van de spits. "Ik vind de situatie die deze week is ontstaan met Van Nistelrooy niet chique, niet netjes van zijn kant", sprak de bondscoach vrijdag op een persconferentie. "Ik vind dat hij zich zou moeten verantwoorden voor de manier die hij heeft gekozen. Niet ik. Maar aan de andere kant ben ik ook voetballer geweest. Uit teleurstelling en armoede reageer je soms zo. Daarom reageer ik ook mild. Wij selecteren op voetbalkwaliteit. Dat blijf ik herhalen. De rest speelt een mindere rol."

Het Nederlands elftal verzamelt zich komende dinsdag in Noordwijk voor een trainingskamp. De formatie speelt op zaterdag 7 oktober in Sofia tegen Bulgarije. Vier dagen later treedt Oranje in de Amsterdam ArenA op als gastheer van Albanië.