SHANGHAI - Wereldkampioen Fernando Alonso toonde zich op het natte circuit van Shanghai de allersnelste tijdens de kwalificatie. Titelrivaal Michael Schumacher moest zich tevreden stellen met de zesde startplaats. Robert Doornbos eindigde zijn eerste kwalificatie voor Red Bull op de tiende plaats.

Regen, in het verleden vaak zijn belangsrijkste bondgenoot, maakte het Michael Schumacher niet makkelijk tijdens de kwalificatie voor de GP van China. Zijn Bridgestone regenbanden presteerden duidelijk minder goed dan die van concurrent Michelin en dat leek voor een vroege uitschakeling van de de Duitser te gaan zorgen. De Ferrari-rijder moest werkelijk alles uit de kast halen om het eerste en tweede deel van de kwalificatie te overleven.

Schumacher slaagde er uiteindelijk toch in om bij de snelste tien te behoren. De Duitser werd zesde en wist zo de schade tegenover titelrivaal Alonso te beperken. De Spaanse wereldkampioen was zeker niet foutloos op het natte circuit, maar toonde zich wel de allersnelste. Teamgenoot Fisichella maakte het succes comleet voor Renault. Beide Renaults starten zondag op de eerste startrij en zitten zo in een goede positie om opnieuw voorsprong te nemen op Ferrari. Het Italiaanse team ziet Felipe Massa immers helemaal achteraan starten nadat zijn motor moest vervangen worden.

Achter Renault toonde Honda zich de belangrijkste kanshebber voor de zege in China. Al maakt ook Kimi Raïkkönen nog een kans. De Fin start als vijfde. De la Rosa, Heidfeld, Kubica en Robert Doornbos vervolledigden de top tien. Daarmee presteerde de Rotterdamse Red Bull rijder beter dan zijn teamgenoot David Coulthard.

Ook Christijan Albers toonde zich sneller dan zijn teamgenoot Tiago Monteiro. Het Spyker duo slaagde er echter niet in om de eerste groepsfase te overleven. Verder dan de plaatsen 19 en 20 raakten ze niet op het natte circuit.