NIJMEGEN - Mario Been heeft zijn eerste succes als trainer op het hoogste niveau binnen. NEC won vrijdagavond op eigen veld van Heracles, dat na de ruime 4-0 bij Vitesse voor de tweede uitwedstrijd op rij met lege handen uit Gelderland vertrok: 2-0.

NEC snakte naar de eerste zege, de vijf duels tot nu toe leverden slechts een punt en twee treffers op. Al haastten de Nijmegenaren zich te melden dat het programma louter confrontaties met hoger ingeschaalde tegenstanders kende. Om te spreken over een verlate start van de competitie, ging echter te ver.

Toch ontstond al snel onrust in de selectie van trainer Been, die de streken van Niedzielan niet langer wilde tolereren en hem disciplinair schorste. De Poolse grootverdiener mag maandagavond in het tweede team aantonen of hij de boodschap heeft begrepen.

Holman

In de punt van de aanval stond nu Holman, die in het kielzog van Been van Excelsior kwam. De Australiër wacht bij zijn nieuwe club nog op zijn eerste doelpunt, vrijdag fungeerde hij vooral als bliksemafleider.

Heracles behaalde de aardige buit van zeven punten vooral op het eigen kunstgras. Buitenshuis werd alleen gelijk gespeeld bij Feyenoord, in het KNVB-bekertoernooi was er zelfs een ontluisterende nederlaag bij FC Eindhoven.

Verdediging

De statische verdediging van de Almeloërs had van begin af aan grote moeite met de wendbare aanvallers van de thuisclub. Eagles stuitte na een fout van Boakye al na zeven minuten op Pieckenhagen, vier minuten later was de Duitse doelman kansloos op het geplaatste schot van Boutahar die vanaf 16 meter vrij mocht uithalen.

Dezelfde Boutahar en Denneboom lieten daarna kansen onbenut om het duel al in een vroegtijdig stadium te beslissen, de bezoekers konden er 45 minuten lang niets tegenover zetten.

Babos

Tot aan de blessuretijd van de eerste helft toen Babos zich moest strekken bij een venijnige vrije trap van Smit. Trainer Brood had toen zijn geblesseerd geraakte spelmaker Tanghe al zien afhaken. Kort na de rust moest Babos zelfs twee keer handelend optreden, eerst bij een kopbal, toen bij een schot, beide afkomstig van Everton.

NEC was door de schamele weerstand in slaap gesukkeld, Heracles was te zwak om van de mankerende concentratie aan Nijmeegse zijde te profiteren. Het nerveuze NEC mocht niet klagen toen scheidsrechter Wiedemeijer weigerde bij een overtreding op Quansah een strafschop te geven.

Een kwartier voor tijd haalden de fans in de Goffert opgelucht adem toen Boutahar zijn tweede doelpunt maakte, op aangeven van invaller Worm.