STRAATSBURG - IOC-voorzitter Jacques Rogge heeft met zijn collega Sepp Blatter van de FIFA een protestbrief naar de Europese Commissie geschreven. Kern van de kritiek van beide topfunctionarissen is dat de politiek zich te veel met de sport bemoeit.

In een eerder verschenen nota werd duidelijk dat de EU meer controle wil over de sport, bijvoorbeeld waar het gaat om de hoogte van salarissen en de handel en wandel van zaakwaarnemers. IOC en FIFA vrezen dat hierdoor de onduidelijkheid slechts zal toenemen.

Ze hebben dat ook de 25 sportministers binnen de EU schriftelijk duidelijk gemaakt. "In de sport gaan zaken nu eenmaal anders dan in de 'gewone' wereld", zei een woordvoerder van de FIFA. "Daarmee zeggen we echter niet dat we boven de wet leven."

Lars-Christer Olsson, CEO van de Europese voetbalunie UEFA, zei dat zijn organisatie een 'salary cap' ook niet overweegt. Hij ontkende daarmee geruchten als zou de UEFA met de EU stappen in deze richting willen ondernemen. "Een dergelijke maatregel heeft geen zin."

Wel zei Olsson dat de UEFA denkt aan het beperken van clubs in hun koopwoede door het totaalbedrag aan salarissen in overeenstemming te brengen met de inkomsten. "Dat noemen we kostencontrole. Op die manier kan mogelijk worden voorkomen dat clubs zich in de schulden steken."