MADRID - Real Sociedad blijft de trotse koploper in de Spaanse Primera Division. Met Sander Westerveld onder de lat versloeg Sociedad zondag het Barcelona van trainer Louis van Gaal (2-1). Westerveld tikte een inzet van Patrick Kluivert in eigen doel, maar zag zijn ploeg toch winnen door twee goals van Kovacevic.

De reuzendoder heeft 26 punten, drie meer dan Real Mallorca. De eilandploeg verloor terrein door een gelijkspel bij Deportivo la Coruna (2-2). Roy Makaay was weer trefzeker voor Deportivo, twee keer ditmaal. Ibagaza van Mallorca kreeg al na 21 minuten een rode kaart, maar zijn ploeg had er ogenschijnlijk geen nadeel van. Mallorca kwam zelfs voor, totdat Makaay Deportivo in de 70e minuut redde. Makaay is nu met tien treffers topscorer van de hoogste afdeling.

Valencia

Valencia is derde op vier punten. De ploeg uit Zuid-Spanje, afgelopen week nog gelijkwaardig aan Ajax in de Champions League, kwam op bezoek bij Alaves niet verder dan 0-0. Barcelona is afgezakt naar de tiende plaats. Van Gaal stuurde in het Estadio de Anoeta een offensieve ploeg binnen de lijnen, maar ging weer zonder punten naar huis. Kluivert wees Barcelona wel de weg. Zijn inzet ging in de 33e minuut via de paal en Westerveld binnen.

De Joegoslaaf Kovacevic van Sociedad was evenwel niet af te stoppen. Zijn twee doelpunten vergrootten de frustraties bij Barcelona. Motta kreeg 16 minuten voor tijd rood. Marc Overmars, na een uur voor Reiziger in het veld gekomen, moest tot overmaat van ramp ook nog van het veld. De aanvaller, eindelijk weer fit na maandenlang revalideren, protesteerde tegen de scheidsrechter en zal nu weer moeten toekijken.

Celta Vigo is vierde met 21 punten na een zege op Valladolid (2-0). De Brazilianen Catanha en Edu vonden het doel. Real Madrid, zevende met 18 punten, komt dit weekeinde niet in actie. Het speelt dinsdag in Tokio om de wereldbeker tegen Olimpia uit Paraguay.