MADRID - De Nederlandse hockeysters hebben een stevige stap gezet op weg naar de halve finales van het wereldkampioenschap in Madrid. Door een knappe 1-0-zege vrijdag op Engeland heeft de ploeg van bondscoach Marc Lammers het zelfvertrouwen flink opgevijzeld. "We hebben sterk gespeeld en volgens mij kunnen we nog beter", zei de coach na afloop. Oranje heeft na twee duels het volle pond van zes punten en de leiding in groep A.

Oranje was duidelijk af van de zenuwen die de ploeg in de eerste wedstrijd tegen India (3-2) parten speelde. Het speelde vanaf de eerste minuut geconcentreerd en gedisciplineerd. Het vermeed rechtstreekse duels met de fysiek sterke Engelse vrouwen en probeerde zoveel mogelijk via de flanken aan te vallen.

De goal viel in de vijftiende minuut uit een strafcorner. Een variant waarop donderdag in de training lang was geoefend, lukte meteen. Via een aantal schijven belandde de bal voor de stick van Janneke Schopman, die feilloos raak schoot.

Beste kansen

Engeland zette daarna wel meer druk, maar Oranje liet zich niet in de mangel nemen en kreeg zelf de beste kansen. Eefke Mulder had vlak voor rust de beste mogelijkheid om de voorsprong uit te breiden. Spits Sylvia Karres bracht de Nijmeegse advocate in stelling, maar Mulder schoot naast het doel van de Engelse goalie Beth Storry.

Engeland begon enigszins verzwakt aan de tweede helft. Aanvoerster Kate Walsh bleef geblesseerd aan de kant. Het team van trainer Danny Kerry opende desondanks de aanval en zocht naar openingen in de defensie van Nederland. Vooral de onverzettelijke Minke Booij hield het team overeind.

Volwassen

Bondscoach Marc Lammers zag een volwassen Oranje spelen De zege vond hij verdiend. "We hebben sterk gespeeld en volgens mij kunnen we nog beter. Er zit rek in dit team."

Lammers was vooral tevreden over de discipline die de Nederlandse hockeysters ten toon spreidden. "We speelden vooral verdedigend goed en gaven geen kansen weg. Het was opzet om niet de duels aan te gaan, want het Engelse team is fysiek veel sterker dan wij. Ook dat hebben we prima gedaan."

De bondscoach was te spreken over de goal, die viel uit een strafcornervariant waarop zijn team lang had geoefend. "Het was een soort zigzag met Eefke Mulder, die net doet alsof ze slaat en dan de bal laat lopen naar Janneke Schopman. Leuk dat zo'n variant de eerste keer lukt. De andere drie corners mislukten; dat was een beetje mijn schuld. Ik sloeg door in het variëren."

Het Nederlandse elftal speelt zondag zijn derde wedstrijd in groep A tegen gastland Spanje.