ZEIST - Mark van Bommel is terug bij de selectie van het Nederlands voetbalelftal. Bondscoach Marco van Basten maakte vrijdag bekend dat de speler van Bayern München deel uitmaakt van zijn ploeg voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Bulgarije en Albanië.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Van Bommel is in vorm bij Bayern. De Limburger leidde Bayern München zaterdag naar de koppositie van de Bundesliga. Van Bommel maakte in de thuiswedstrijd tegen Alemannia Aachen het winnende doelpunt voor zijn ploeg: 2-1.

Van Basten deed in de eerdere duels in de campagne op weg naar de Europese titelstrijd in 2008 met Luxemburg en Wit-Rusland geen beroep op Van Bommel. Dat gold ook voor Ruud van Nistelrooij, die daarover eerder deze week fel uithaalde naar de bondscoach. Naast Van Bommel zijn ook Tim de Cler, Kew Jaliens en Arjen Robben terug in de selectie.

Integer

Van Basten benadrukte tijdens de presentatie van zijn selectie nogmaals dat hij louter en alleen op basis van voetbalkwaliteiten selecteert. "Ik speel geen spelletjes. Ik vind het niet fair dat mensen mij niet integer vinden. Dat ben ik namelijk wel. Of men dat nu gelooft of niet."

Van Basten reageerde op de kritiek die hij afgelopen week van Ruud van Nistelrooy kreeg. De spits van Real Madrid beweerde dat de bondscoach zich schuldig maakt aan vriendjespolitiek. De selectie van het Nederlands elftal zou een hoog 'ik mag je-gehalte' hebben.

Van Basten betreurt dat Van Nistelrooy de media heeft gezocht. "Ik begrijp dat hij teleurgesteld is. Maar dan kan je ook mij even bellen. Aan de andere kant ben ik natuurlijk ook speler geweest. Ik weet hoe het is om emotioneel te reageren. Ruud is echter ook al een ervaren speler. Hij had anders moeten reageren."

"Dat is overigens niet de reden dat we hem niet hebben opgeroepen voor de komende duels met Bulgarije en Albanië. We geven op voetbaltechnische gronden voorlopig de voorkeur aan Klaas-Jan Huntelaar, Dirk Kuyt en Jan Vennegoor of Hesselink."

De selectie:
Doel:
Timmer (Feyenoord)
Van der Sar (Manchester United)
Verdediging:
Emanuelson (Ajax)
Heitinga (Ajax)
De Cler
Jaliens (AZ)
Mathijsen (SV Hamburg)
Ooijer (Blackburn Rovers)
Van Bronckhorst (Barcelona)
Boulahrouz (Chelsea)
Middenveld:
Sneijder (Ajax)
Schaars (AZ)
De Zeeuw (AZ)
De Jong (SV Hamburg)
Landzaat (Wigan Athletic)
Van Bommel (Bayern München)
Aanval:
Huntelaar (Ajax)
Babel (Ajax)
Van Persie (Arsenal)
Kuyt (Liverpool)
Vennegoor of Hesselink (Celtic)
Robben (Chelsea)