AMSTERDAM - Trainer Henk ten Cate verklaarde vorige week na de slechte vertoning van zijn formatie tegen het tweede elftal van RKC nog dat zijn reservespelers voorlopig even hun mond moesten houden. De oefenmeester van Ajax keek donderdagavond alweer tevreden toe hoe de tweede keus van de Amsterdamse selectie IK Start eenvoudig overmeesterde: 4-0.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Ajax had twee weken na de ruime uitzege in Lilleström (5-2) zoals verwacht geen enkel probleem met de Noorse middenmoter.

Gelijkwaardig

Trainer Ten Cate constateerde in een met ruim 25.000 toeschouwers gevulde sfeervolle ArenA dat hij in tegenstelling tot veel coaches van clubs in de eredivisie over een redelijk gelijkwaardige selectie beschikt.

De trainer van Ajax liet slechts drie spelers van zijn vaste basisformatie beginnen. Jaap Stam, Klaas-Jan Huntelaar en Thomas Vermaelen speelden echter in een formatie die zich in de eredivisie waarschijnlijk moeiteloos voor de play-offs zou plaatsen.

Wesley Sneijder, Urby Emanuelson, Gabri, Mauro Rosales, Maarten Stekelenburg mochten het duel vanaf de tribune bekijken. John Heitinga, Ryan Babel en Roger begonnen op de bank. Ook bij absentie van dit achttal voetbalde Ajax nog altijd met gelouterde spelers als Kenneth Perez, Zdenek Grygera, Hedwiges Maduro, George Ogararu en Markus Rosenberg.

Rosenberg

De Zweed liet zien dat hij nog steeds bij Ajax wil slagen. Rosenberg, eigenlijk centrumspits, maakte in de zesde minuut de openingstreffer en zorgde in de 25e minuut ook voor de 2-0. Grygera vergrootte de marge in de 43e minuut tot drie. Babel mocht het na rust in plaats van Huntelaar als centrumspits proberen. Hij maakte in de 68e minuut het vierde doelpunt van Ajax.

Op basis van de wedstrijd tegen IK Start krijgt trainer Ten Cate het binnenkort nog moeilijk om een basiself te formeren. Tot grote tevredenheid van de coach stellen steeds meer spelers zich kandidaat voor het eerst elftal.

Dat geldt zeker voor Hedwiges Maduro. De middenvelder, tot voor kort international, wint met de week meer aan vorm en kan op korte termijn weer als goed alternatief voor Roger of Gabri gelden.