GRONINGEN - Een gemiste strafschop van Yuri Cornelisse in de 78e minuut tegen Partizan is FC Groningen donderdagavond duur komen te staan. De return in de Euroborg werd met slechts 1-0 gewonnen en dat was gezien de nederlaag in Belgrado met 2-4 te weinig.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Van de Laak had in de 60e minuut vanaf de stip wel raak geschoten. Zijn vervanger miste en dat was kostbaar. Partizan Belgrado zal de volgende maanden de groepsfase van het UEFA-bekertoernooi spelen.

Vertrouwen

Vooraf had de noordelijke ploeg er nog groot vertrouwen in gehad. Coach Ron Jans bouwde in de met 20.000 gepassioneerde fans op de elf die in Belgrado door schuchterheid verloren. De enige wijziging was de basisplaats voor Luis Suarez in de spits voor Glen Salmon. De 19-jarige Uruguayaan had als goaltjesdief in de slotseconden de Groningse hoop op de tweede ronde overeind gehouden.

Miodrag Jesic, de coach van Partizan, wijzigde zijn basis op drie plaatsen. Een van de slachtoffers van zijn wisseldrift was de tweevoudige goalgetter Marinkovic. Hij begon en eindigde in Groningen op de bank, want hij hield het bij een defensief concept met Odita als enige spits.

Stormen

De waarschuwing luidde dat het zou gaan stormen in 'de groene kathedraal'. Partizan zou door een hel moeten. Het begin van de wedstrijd zag er totaal anders uit. De Serviërs namen balbezit en speelden rond. Pas na 10 minuten kwam de eerste aanval van FC Groningen. Bij een counter trapte Nevland in de handen van Kralj.

FC Groningen kwam hierna los. Er ontspon zich een spannend en alleraardigst duel. Vooralsnog gebeurde dat zonder doelpunten, omdat zich geen grote kansen voordeden. Alleen Van de Laak kwam dicht bij 1-0 met een kopbal, maar Kralj was weer paraat.

Met Lovre (ex-Partizan) voor Levtsjenko ging FC Groningen in de tweede helft meer drukken en kwam de ploeg vaker bij het Servische doel. Tot grote kansen leidde dit vooralsnog niet. "We speelden teveel met het hart en te weinig met het hoofd", vond Jans achteraf.

Strafschop

Er moest iets gebeuren om het duel open te breken. Dit gebeurde in de 59e minuut. Lomic duwde Suarez omver, waarna de Roemeense scheidsrechter Balaj de bal op de stip legde. Van de Laak benutte de strafschop onberispelijk. Tien minuten later kreeg Nevland een mooie kans op 2-0 én de groepsfase van de UEFA-beker. De Noor volleerde voorlangs.

In de 78e minuut kon het toch 2-0 worden. FC Groningen kreeg weer een strafschop te nemen nadat Fledderus was gevloerd. Van de Laak was er juist uitgegaan en daarom zette zijn invaller Cornelisse zich achter de bal. Hij is normaliter de strafschopnemer nummer één van de ploeg.

"Ook als je koud bent, moet je een penaltykick kunnen nemen", verklaarde Jans de daad van Cornelisse die amper een minuut in het veld stond. Zijn schot ging richting benedenhoek, waar Kralj zijn lange arm strekte en de bal tegenhield. De oud-doelman van PSV hielp zo Partizan verder in het Europese bekervoetbal. "Dit was ons enige doel hier", zei Miodrag Jesic, de winnende coach.

Bedroefd

Ron Jans was teleurgesteld en bedroefd. Hij sprak troostende woorden, mede ook naar zichzelf: "Ik kan mijn ploeg en ons publiek niets verwijten. Wij zijn uit de UEFA-beker, maar wij hebben ook gewonnen."