ROTTERDAM - Feyenoord doet in elk geval tot het einde van dit jaar mee op het Europese platform. De Rotterdamse ploeg plaatste zich donderdag voor de groepsronde van het UEFA-bekertoernooi. Het team van trainer Erwin Koeman hield in De Kuip Lokomotiv Sofia op 0-0, na 2-2 twee weken geleden in Bulgarije.

Koeman was vooraf duidelijk over zijn strategie: resultaatgericht voetbal, een optimale concentratie en geen domme overtredingen. Die laatste opdracht had aanvaller Ali Boussaboun kennelijk niet helemaal begrepen. In de negende minuut maakte hij een knullige handsbal, hetgeen de Kroatische arbiter Bebek meteen bestrafte met de gele kaart.

Fopduik

In de 25e minuut ging Boussaboun opnieuw in de fout. Hij maakte een fopduik in het Bulgaarse strafschopgebied, maar krabbelde razendsnel overeind toen hij besefte dat hij al een gele kaart had staan. De scheidsrechter liet het vermakelijke incident voor wat het was.

Er viel in de eerste helft nog wel wat meer te lachen in De Kuip, die ondanks matige de matige bezetting (20.000 toeschouwers) toch sfeervol was. Zowel het shirt van Boussaboun als van Buijs ging kapot en het duurde even voordat de materiaalman van de thuisclub in de catacomben de juiste nieuwe tricots had gevonden.

Feyenoord speelde met Pardo voor de gepasseerde Kolkka en met de sterke Drenthe voor de geblesseerde Bahia. Koeman durfde het kennelijk niet aan om de Belgische bankzitter Leonard aan de linkerkant van de defensie te laten debuteren. Aanvaller Vincken zat als negentiende man op de tribune.

Verzorgd

Feyenoord was voor de rust de betere ploeg. Het veldspel oogde verzorgd, de organisatie was goed en ook op de instelling viel weinig aan te merken. Vooral de middenvelders Hofs en De Guzman gaven de thuisploeg veel impulsen. Tot uitgespeelde kansen kwam Feyenoord echter niet. Van afstand was Hofs nog wel een paar keer gevaarlijk.

De beste kans in de eerste helft was voor het afwachtende Lokomotiv, dat spelmaker Daftsjev (liesblessure) miste. Tien minuten voor de pauze dook spits Genkov alleen op voor doelman Timmer. Het schot van de Bulgaar stuiterde net voorlangs.

Spanning

Na de pauze groeide de spanning voor beide ploegen. Aan beide kanten ging er veel fout, hoewel het strijdbare Feyenoord de wedstrijd redelijk onder controle kon houden. Gedragen door het luidruchtige thuispubliek bracht de Koeman-brigade het duel tot een goede einde. Voor de eerste keer dit seizoen heerste er daardoor een feeststemming in De Kuip, ondanks de benauwde 0-0.