KAYSERI - AZ heeft zich donderdagavond voor het derde achtereenvolgende seizoen geplaatst voor de groepsfase van de UEFA-beker. De Alkmaarders speelden in Turkije met 1-1 gelijk tegen Kayserispor. Die uitslag was voldoende na de overwinning van 3-2 in eigen stadion.

Bij rust stond een matig spelend AZ nog met 1-0 achter door een doelpunt van Gokhan. In de tweede helft schoot Tayfun, onder druk van Moussa Dembele, de bal snel achter zijn eigen doelman: 1-1. AZ bleef in het vervolg vrij eenvoudig op de been en liet zelf verschillende keren na het winnende doelpunt te maken.

Opluchting

De overwinning leidde tot blijdschap maar vooral opluchting bij Louis van Gaal. De trainer van AZ liet in Turkije weer eens zien hoe onberekenbaar hij kan zijn. Van Gaal passeerde Simon Cziommer, international Martijn Meerdink en Danny Koevermans.

Ryan Donk maakte in het centrum van de verdediging zijn Europese debuut in de basis. De 20-jarige speler maakte vorige maand de overstap van RKC Waalwijk naar AZ. Ook in het verleden, als trainer van Ajax, liet Van Gaal regelmatig jonge spelers debuteren tijdens belangrijke wedstrijden.

Wijzigingen

Van Gaal wijzigde zijn elftal zo rigoureus naar aanleiding van de competitiewedstrijd tegen Roda JC van afgelopen zondag. Hoewel AZ het duel in Kerkrade met 2-0 won, was Van Gaal niet tevreden over de prestaties van bepaalde spelers. Tijdens de rust wisselde hij Meerdink en Koevermans al. Omdat Barry Opdam geblesseerd uitviel, kreeg Van Gaal niet de gelegenheid om ook Cziommer te vervangen. Later liet de coach van AZ wel doorschemeren dat de Duitse middenvelder niet naar behoren presteerde.

Dat Van Gaal de drie spelers tegen Kayserispor direct slachtofferde, was verrassend. Maar weinig voetbalcoaches wijzigen hun elftal op drie posities na een overwinning van 2-0. Alleen de reserverol van Koevermans lag voor de hand. Moussa Dembele presteerde als invaller de laatste weken uitstekend. Naast Donk en Dembele startte ook Maarten Martens in de basis. Hij verving Cziommer.

De drie omzettingen pakten in de eerste helft niet bepaald goed uit voor AZ. Het eerste gedeelte van de wedstrijd voetbalden de Alkmaarders wel goed. Kayserispor kreeg nauwelijks de tijd en ruimte om van de eigen helft af te komen.

Toch nam de thuisclub na tien minuten de leiding. Gokhan, de topscorer van de voorbije Turkse competitie met 25 treffers, kopte geheel vrijstaand een voorzet vanaf de rechterkant achter doelman Joey Didulica.

Misverstand

Het doelpunt maakte een einde aan het overwicht van AZ. De Noord-Hollanders raakten de grip op het duel kwijt en kwamen door een misverstand van Donk en Demy de Zeeuw bijna op een grotere achterstand. Iglesias schoot naast.

Na de pauze nam AZ direct het initiatief. In de 54e minuut leverde dat de gelijkmaker op. Onder druk van Dembele tikte Tayfun de bal achter zijn eigen doelman. AZ liet vervolgens na om de nekslag uit te delen, waardoor het in het Atatürk-stadion tot de laatste seconden spannend bleef.