HEERENVEEN - Het was tegen Vitoria Setubal een verplicht nummertje, maar het bracht SC Heerenveen wel in de tweede ronde van de UEFA-cup. De 0-0 in de thuiswedstrijd was donderdagavond ruimschoots voldoende om voor de derde keer op rij de tweede ronde te bereiken. Na de 3-0-zege uit de openingswedstrijd viel er in Heerenveen niets meer te winnen of verliezen.

Daar was de wedstrijd dan ook naar. Er gebeurde weinig tot niets opwindends. De bijna 17.000 supporters hadden op meer gehoopt, maar voor Heerenveen viel er drie dagen voor de confrontatie met PSV alleen maar iets te verliezen. Heel blijven was het devies, de Portugezen moesten maar zien dat ze drie doelpunten maakten.

Dat bleek een kansloze missie. Setubal was ook met een nieuwe trainer (de vorige werd een dag na de 3-0-nederlaag ontslagen) een machteloos elftal. Heerenveen had niets te stellen met de opponenten, die geen moment de indruk maakten dat ze vertrouwen hadden in een stunt. De beste kansen waren voor de thuisploeg, die echter evenmin veel inspiratie toonde.

Verrast

Zo bleef de opwinding in Friesland beperkt tot de ochtenduren, waarin de aftredend voorzitter Riemer van der Velde onaangenaam werd verrast. Hij las in De Telegraaf zijn gepeperde uitspraken (over onder meer Ajax, PSV, Feyenoord en ADO Den Haag) van een besloten sponsoravond terug en had vervolgens wat uit te leggen. Het was een kleine smet op zijn afscheid, aanstaande zondag.

Zijn opvolger kan zich verheugen op een handvol Europese wedstrijden, aangezien de tweede ronde via een groepssysteem wordt gespeeld. Voor de supporters is te hopen dat ze in die duels meer van hun favorieten te zien krijgen dan donderdag. Maar dat viel Heerenveen, gezien de omstandigheden, nauwelijks kwalijk te nemen.

Zolang er zondag, als PSV op bezoek komt en Van der Velde afzwaait, maar wel vuurwerk is.