RIJSWIJK - Gianni Romme heeft definitief besloten zijn schaatscarrière te verlengen. De 33-jarige Brabander tekende deze week een contract bij de marathonformatie Beelen Sloopwerken en neemt vrijdag deel aan de marathon in Utrecht. Daarnaast richt Romme zich op de NK afstanden, begin november.

"Gianni doet dit niet voor het geld", zegt diens zaakwaarnemer Orlando van den Bosch. "De sportman Gianni wil kijken wat het lichaam nog aankan." De voormalig olympisch kampioen hoopt tijdens de NK afstanden op de 5000 en 10.000 meter te kunnen meestrijden met de nationale top. "Hij pakt dit uiterst serieus aan", aldus Van den Bosch.

Vlam

Nadat het seizoen 2005/2006 uiterst teleurstellend verliep voor Romme, wilde de rijder niet direct vertellen of hij zijn schaatsloopbaan nog ging verlengen. De stayer gaf zich in de zomer ruim de tijd om over zijn toekomst te beslissen. "Toen bleek dat er toch nog een vlam in hem brandt", zegt Van den Bosch.

Romme trainde voornamelijk individueel, al belegde hij enkele keren een trainingskamp met Anni Friesinger en Ralf van der Rijst. Dat hij aan een aantal marathons deelneemt, is niet meer dan een experiment. "Hij wil daar aan proeven, kijken of het in de toekomst voor herhaling vatbaar is", verduidelijkt Van den Bosch. "Hij rijdt maar een paar marathons, daarna richt Gianni zich op het langebaanschaatsen."

De NK afstanden zullen een belangrijke graadmeter worden voor de krachtpatser uit Made. Aan de hand van de resultaten op schaatsbaan De Vechtsebanen stippelt Romme zijn toekomst uit. "Gianni stond nog nauwelijks op het ijs. Vorige week had hij nog vakantie", zegt Van den Bosch. "Daarom is het moeilijk om te zeggen waar hij nu staat. Maar ik ben ervan overtuigd dat hij weer tot de wereldtop gaat behoren."