AMSTERDAM - De Nederlandse tennissers zullen om terug te keren in de wereldgroep van de Daviscup eerst Groot-Brittannië moeten verslaan. Dat is het resultaat van de loting donderdag in Rome.

Oranje kreeg in de eerste ronde in de Europees-Afrikaanse zone 1 een bye en moet voor de tweede ronde van 6 tot en met 8 april naar het Verenigd Koninkrijk. Bij winst volgt in september een promotie-degradatieduel met een land uit de wereldgroep.

"Een pittige loting", concludeerde captain Tjerk Bogtstra. "Wij waren bij de loting als tweede geplaatst, Groot-Brittannië was het sterkste niet-geplaatste land dat we konden treffen. Het kon niet veel slechter."

Rusedski

Groot-Brittannië verdedigde afgelopen weekeinde met Andy Murray en Greg Rusedski haar positie in de hoogste Europees-Afrikaanse zone door Oekraïne met 3-2 te verslaan. Murray, de nummer zestien van de wereld, won zijn beide singles en besliste het duel daarmee op zondag voortijdig.

De Britten kunnen normaal gesproken ook een beroep doen op Tim Henman. Aan bespiegelingen over ondergrond of teamsamenstellijg waagde Bogtstra zich donderdag uiteraard niet.

Bogtstra

"Het is nog veel te vroeg om daarover na te denken", aldus de captain die voor zijn aanblijven als voorwaarde heeft gesteld dat de spelers het vertrouwen in hem uitspreken. Nederland degradeerde afgelopen weekeinde na een nederlaag tegen Tsjechië na vijftien jaar uit de hoogste klasse van het mondiale tennis.

Wereldgroep

Pikantste ontmoeting in de wereldgroep is de confrontatie tussen Zwitserland en Spanje waarin het mogelijk tot een duel komt tussen de rivalen Roger Federer en Rafael Nadal.

De andere landen werden als volgt gekoppeld voor de eerste ronde (9-11 februari): Chili - Rusland, Frankrijk - Roemenië, Duitsland - Kroatië, België - Australië, Tsjechië - Verenigde Staten, Wit-Rusland - Zweden en Oostenrijk - Argentinië.