PERTH - Of ze nu willen of niet, de Nederlandse hockeysters zijn bij het wereldkampioenschap in Perth uitgegroeid tot titelfavoriet. De manier waarop Oranje zondag ook van het hoog genoteerde Australië won (3-1), maakte grote indruk.

De verrassende ploeg van bondscoach Marc Lammers speelde vastberaden en gedisciplineerd, bleef uitstekend overeind in het traditionele 'geweld' van het gastland en maakte fraaie doelpunten (Donners, Van Geenhuizen, Smabers).

"Maar we moeten nu niet gaan denken, dat we er al zijn. Dan gaat het alsnog hartstikke mis met ons", waarschuwde verdedigster Minke Booij. "We hebben tegen Australië bewezen, dat we ook zware tegenstanders aankunnen. Maar het grote doel hebben we nog lang niet bereikt. We zijn hoogstens een stapje dichterbij gekomen."

Lammers, die maandag tegen zijn oude ploeg Spanje aan een gelijkspel voldoende heeft voor een plaats in de halve finales, wilde in het weekeinde niets meer horen over de rel rond de oortelefoontjes. Nadat de internationale hockeyfederatie (FIH) vrijdagavond rond middernacht het protest van Nederland tegen het verbod op het gebruik van de electronische hulpmiddelen had afgewezen, was de affaire voor de Brabantse bondscoach en zijn vertrouwlingen een gesloten boek.

Zes speelsters van Oranje hadden tijdens de eerste vier (gewonnen) WK-duels een apparaatje in hun oor, waarmee ze in direct contact stonden met Lammers. Alleen bij strafcorners, zo stelde de inventieve hockeytrainer met nadruk, gaf hij informatie door over de manier waarop de korte hoekslag moest worden uitgevoerd of verdedigd.

Verbod

Coaches van de andere teams spraken schande van het heimelijke communicatieproject van Nederland. Ze stonden, niet geheel onbegrijpelijk, vierkant achter de maatregel van toernooidirecteur Janet Ellis om de oordopjes in elk geval tot na het WK te verbieden. Vooral de Australische coach David Bell haalde zaterdag hard uit naar collega Lammers.

,,Met die oordopjes heb je een groot voordeel op de andere teams'', benadrukte hij. "Ik zou ook wel op die manier willen communiceren met mijn speelsters bij een strafcorner. Hoe groot het voordeel van Nederland is geweest in de eerste vier wedstrijden zullen we nooit weten. Maar het paste absoluut niet in de geest van het spel."Bell, gesteund door onder anderen zijn vakbroeders van Engeland en Nieuw-Zeeland, vond ook dat Lammers zijn macht als coach misbruikte. "Met die oordopjes maakt hij robots van zijn speelsters. Hockey wordt dan een schaakspel met levende stukken. Hij haalt de vrijheid van handelen weg bij zijn speelsters. Ook het verrassingseffect, wat sport zo mooi maakt, verdwijnt door deze electronische hulpmiddelen. Het zijn wapens waarmee je de sport en de speelsters kapot maakt."

Alle kritiek deerde Lammers nauwelijks. "Ik heb gewoon geprobeerd met moderne technologie het afluisteren en afkijken van mijn aanwijzingen bij strafcorners te voorkomen. Ik vind het raar dat mijn buitenlandse collega's zo negatief reageren. Ze staan toch ook niet voor niets al mijn tekens te filmen en op te schrijven? Maar het is nu voor ons geen gespreksonderwerp meer. We verzinnen wel weer iets anders om de tegenstanders in het ongewisse te laten over onze strafcorners."

Het topfitte Oranje kon het zondag tegen de wereldkampioen (1994 en 1998) en olympisch titelhouder (1996 en 2000) ook zonder de veelbesproken oortelefoontjes. De fiere koploper in groep B (vijftien punten en een doelsaldo van 16-2) had aanzienlijk minder balbezit en kwam ook veel minder in de aanvalscirkel, maar het rendement van Nederland was opnieuw opvallend hoog. "Dat was het grote verschil met Australië", legde Lammers uit. "Zij waren misschien dan wel de betere ploeg, maar wij waren veel scherper in de afwerking."