KAYSERI - De kans dat AZ donderdag ten koste van het Turkse Kayserispor de tweede ronde van de UEFA-beker haalt, is volgens Louis van Gaal zestig procent. Dat zei de trainer van de Alkmaarders woensdagavond kort voor de afsluitende training van AZ in het Atatürk-stadion.

"Mijn prognose baseer ik op basis van de thuiswedstrijd", aldus Van Gaal. Toen won AZ met 3-2. "Dat was een evenwichtig duel. Kayserispor is een goed georganiseerd elftal. Zij hebben ons veel moeilijkheden bezorgd. Wel kregen wij in die wedstrijd veruit de meeste kansen."

Veld

De omstandigheden in Turkije vielen de coach van de koploper in de eredivisie erg mee. "Het veld ligt er prima bij en ik merk er weinig van dit we ons hier op 1000 meter hoogte begeven. Mijn spelers ook niet."

Een ander gevaar voor het jonge elftal van AZ kan donderdag komen vanaf de tribunes. Turkse supporters zijn over het algemeen bloedfanatiek. Het is voor Van Gaal te hopen dat zijn team zich door de omstandigheden niet laat intimideren. Tot dusverre zijn 17.000 plaatsbewijzen in het stadion verkocht. De capaciteit bedraagt 25.000. Kayserispor verwacht de meeste van de laatste 8000 kaarten donderdag aan het stadion te verkopen.

Competitie

De vrij onbekende club uit het midden van Turkije is uitstekend begonnen aan de Turkse competitie. Na zeven wedstrijden staat Kayserispor op de derde plaats met dertien punten. Koploper Manisaspor heeft zeventien punten, nummer twee Fenerbahce zestien.

Galatasaray, binnenkort tegenstander van PSV in de Champions League, doet het met een zesde plaats voorlopig minder goed dan Kayserispor.

Thuiswedstrijden

Vooral in thuiswedstrijden presteert Kayserispor prima. Van de vier gespeelde duels werden er drie gewonnen en eindigde er een in een gelijkspel. Kayserispor kreeg in eigen stadion maar een doelpunt tegen. Daarentegen verloor AZ dit seizoen nog geen enkele keer. De Noord-Hollanders wonnen tot dusverre zelfs al hun uitwedstrijden en staan met dertien punten alleen bovenaan in de competitie.

Scheringa

Net als Van Gaal heeft ook AZ-voorzitter Dirk Scheringa goede hoop op het bereiken van de tweede ronde. "Maar als we het niet halen, is dat geen ramp. Financieel gezien is uitschakeling zelfs niet eens zo negatief. Het levert weinig op. Deze reist kost ons 150.000 euro", zei de preses bloedserieus. Om daar later aan toe te voegen: "Natuurlijk hoop ik wel dat we verder komen."

Van Gaal wilde zijn opstelling woensdag nog niet vrijgeven. De oud-bondscoach van het Nederlands elftal mist alleen de geblesseerden Gijs Luirink en Ruud Vormer. Luirink brak in het competitieduel tegen FC Twente zijn jukbeen en lijkt langer uitgeschakeld dan in eerste instantie verwacht.

Waarschijnlijk begint AZ in dezelfde opstelling als zondag in de met 2-0 gewonnen uitwedstrijd tegen Roda JC. De enige vraag is wie naast Shota Arveladze in de spits speelt, Danny Koevermans of Moussa Dembele. Van Gaal vertelde zondag dat Dembele het basiselftal steeds dichter nadert.

Vermoedelijke opstelling AZ:
Keeper:
Didulica
Verdediging:
Jaliens
Mendes da Silva
Opdam
De Cler
Middenveld:
Meerdink
Cziommer
De Zeeuw
Schaars
Aanval:
Koevermans (of Dembele)
Arveladze