BORDEAUX - Ronald Koeman kent de wetten van het Europese voetbal als geen ander. Hij weet dat een elftal niet sprankelend of goed hoeft te spelen om toch als winnaar van het veld te stappen. Die wetenschap leverde PSV woensdagavond in de Champions Leaguewedstrijd tegen FC Girondins de Bordeaux drie punten op: 1-0.

De zege in Stade Chaban-Delmas zorgt ervoor dat PSV in een goede uitgangspositie komt in groep C. Na het gelijkspel in het eerste duel tegen Liverpool hebben de Eindhovenaren nu vier punten.

Liverpool won met 3-2 van Galatasaray. "Het is belangrijk dat ook die andere wedstrijd een winnaar heeft opgeleverd", aldus Koeman. "Er komt nu verschil in de groep en dat is altijd goed. We hebben vandaag een goede stap gezet."

Vertrouwen

Gezien alle personele problemen was een gelijkspel in Bordeaux vooraf bezien al een goed resultaat geweest voor de Eindhovenaren. "Dat klopt", aldus Koeman. "Zeker als je je beseft wie er allemaal nog terugkomen in het elftal geeft dit resultaat vertrouwen. We hebben hier meer weggehaald dan we vooraf hadden verwacht. Dat is een groot compliment waard aan alle spelers."

Concessies

Door het ontbreken van Phillip Cocu en Jason Culina moest Koeman ook op het middenveld concessies doen. De Fin Mika Väyrynen kreeg daardoor een plek centraal in de middenlinie, samen met Timmy Simons en Edison Mendez. Väyrynen speelde verdienstelijk en was een van de betere voetballers aan de kant van PSV. Opmerkelijk, omdat hij aan het einde van de transferperiode nog bijna aan Celta de Vigo was verkocht.

Omdat ook Bordeaux met vijf middenvelders speelde, werd het duel vooral een tactisch steekspel. "Zij deden eigenlijk niets", aldus Koeman. "Ik denk dat PSV de beste kansen van de wedstrijd heeft gekregen en die hebben we uiteindelijk ook goed benut. We stonden goed en gaven bijna geen kansen weg. Dan weet je ook dat je zelf mogelijkheden krijgt. Daar moet je geduldig op wachten en vervolgens toeslaan."

Evenwicht

Ook in de tweede helft werd het evenwicht tussen de twee ploegen eigenlijk niet opgeheven. Beide elftallen durfden niet vol op de aanval te spelen en hielden hun verdedigingen goed gesloten. Het resultaat was een duel dat niet erg tot de verbeelding sprak.

Voor de pauze kregen Väyrynen en Koné twee goede mogelijkheden. Na de pauze, in de 65e minuut, kreeg PSV de eerste kans van de tweede helft, die meteen een doelpunt opleverde. Väyrynen was de maker.

Mooi

Väyrynen was eerder deze maand bijna verkocht aan Celta de Vigo. "Ja, ongelooflijk. Zo mooi kan voetbal zijn", glunderde de Fin. De Scandinaviër sprak van een belangrijke zege. "Drie punten in een uitwedstrijd is prachtig. Die pakken ze ons niet meer af. Dit is heel goed voor ons zelfvertrouwen."

Bordeaux drong in het vervolg nog wel aan, kreeg zelfs enkele kansen, maar slaagde er niet meer in de Eindhovense overwinning ongedaan te maken. De ploeg kon zelfs een (onterechte) rode kaart van Lamey (85e minuut) de achterstand niet meer ongedaan maken.

"We hadden het in die fase nog even moeilijk", zei Koeman. "Maar ook daar zijn we goed doorheen gekomen. We zijn er met zijn allen voor gegaan en dan zie je dat dit soort uitslagen mogelijk zijn."